Ook Australië doet mee aan missie VS in Golf

Ook Australië doet mee aan missie VS in Golf
Canberra

Australië doet mee aan een Amerikaanse missie om de scheepvaart te beschermen in de Straat van Hormuz. Premier Scott Morrison maakte bekend dat zijn land onder meer een marineschip zal inzetten, bericht de Australische omroep ABC.

De Straat van Hormuz is een smalle waterweg bij Iran waar veel olietankers doorheen varen. In het gebied zijn de afgelopen tijd meerdere incidenten met vrachtschepen geweest, zoals de inbeslagname van de Britse tanker Stena Impero door de Iraniërs.

Morrison zei dat het schadelijk is voor Australië als de scheepvaart in het gebied wordt gehinderd. Hij wees erop dat veel olie die voor zijn land is bestemd via de Straat van Hormuz wordt aangevoerd. "Dus het is een potentieel gevaar voor onze economie."

Eerder heeft ook het Verenigd Koninkrijk al aangegeven zich bij de Amerikaanse missie aan te sluiten. De relatie tussen de VS en Iran is verslechterd sinds president Donald Trump zijn land terugtrok uit het atoomakkoord met Teheran. Hij heeft ook weer zware sancties opgelegd.

Het laatste nieuws