Commentaar: Europa moet voor het Amazonegebied in de bres springen en Bolsonaro stoppen

Commentaar: Europa moet voor het Amazonegebied in de bres springen en Bolsonaro stoppen

Het Amazonegebied brandt en vlamt, maar de woede hierover in Europa vormt vooralsnog slechts een sluimerend veenbrandje. Terwijl de EU de druk op de Braziliaanse president Jair Bolsonaro juist maximaal moet opvoeren om de longen van de wereld te sparen.

Geconfronteerd met de ’grootste bosbrand’ ooit sprak minister Sigrid Kaag uit dat het kabinet de situatie in het Amazonegebied kritisch volgt. Kritisch volgen? Moord en – geen woordgrap – brand zou Kaag moeten schreeuwen. Want de situatie in met name Brazilië is de hoogste categorie van ernstig. Vooral omdat de spiritus voor de immense vuurzee rechtstreeks uit de politieke jerrycans van Bolsonaro komt.

Het economisch beleid van de populistische president van Brazilië is volledig gericht op de ultrakorte termijn. Bolsanaro schuwt niets om zijn krakende economie te revitaliseren. Zelfs niet als daarvoor grote delen van het tropisch regenwoud worden platgebrand. De kinderlijke eenvoud achter het stelselmatig wegkijken: daar waar geen bomen meer staan, kan de landbouw groeien. En met het Mercosur-handelsverdrag tussen de EU en de grote Zuid-Amerikaanse landen in de maak, komt snelle groei van met name de landbouw het Bolsonaro-regime bijzonder goed uit.

Om Brazilië te bewegen zich als hoeder van het Amazonegebied te gedragen, zou de EU de Mercosur-besprekingen daarom per direct moeten beëindigen of opschorten. Om de groene longen te behouden, moet de deur voor landbouwproducten uit het Amazonegebied namelijk eerder verder dicht dan wijder open.

Het laatste nieuws