Premium

Hockeyers Bloemendaal doen massaal de Nieuw-Zeelandse haka-dans [video]

Hockeyers Bloemendaal doen massaal de Nieuw-Zeelandse haka-dans [video]
Kreten als ’tamatee, tamatee’ zijn hoorbaar, gevolgd door een harde klap op het bovenbeen.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Bloemendaal

Het idee was om de ’allergrootste Nederlandse hockey-haka’ uit te laten voeren door de jeugdleden. Dat is gelukt, omdat het nooit eerder was uitgevoerd. Het was het startsein van de viering van het 125-jarig bestaan van Hockeyclub Bloemendaal. Volgens organisator Chris van den Berg deden maar liefst 450 kinderen mee met het optreden van Rob Bouman die met Matti Tielrooij en Gianni Croes naar ’t Kopje waren gekomen.

Om de rituele dans van de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, ten gehore te brengen is officieel toestemming nodig. „Ik heb twee jaar met een familie Turoa uit Otaki gereisd. Ik heb toestemming van ze gekregen om een specifieke haka uit te voeren”, legt Bouman uit, die overigens geen Maori-tattoo heeft.

Cirkel

Inmiddels zijn de hockeykids in de ’cirkel’ op het hoofdveld voor het clubhuis opgesteld. Onder hen ook Eloise en Isabel van de D1-meisjes. „Mijn droom is om te gaan spelen in het eerste team. Ik woon en speel nu nog in Loenen aan de Vecht, maar eind volgende maand verhuizen we hierheen”, vertelt ze.

Of ze nog mee gaan doen? „Ik heb geen idee. Ik weet ook niet wat het is.” De kakelende massa verstomt op het moment dat Bouman met groots stemverhef de haka ten gehore brengt. Inclusief het slaan op de bovenbenen.

Voor Eloise is dit reden om over de boarding te klimmen. „Kom, we gaan naar de cirkel toe. Dit wordt leuk.” Dat het niet alleen voor beide 10-jarige speelsters van de D1 leuk is, blijkt uit de eerste reactie uit de cirkel. In koor klinkt het ’nog een keer, nog een keer’.

Verbinding

Het geeft Bouman de gelegenheid om kort uit te leggen waarom de haka gedaan wordt. In alle antwoorden komen de elementen als ’focus’, ’teamgevoel’, ’verbinding’, ’een krachtige indruk maken’ naar voren. Het is ook al duidelijk dat iedereen aan de gang wil. Ineens zijn kreten als ’tamatee, tamatee’ hoorbaar, gevolgd door een harde klap op het bovenbeen en ’oeh, ah’ als afsluiter.

Waar de rugbyers van Nieuw-Zeeland, the All Blacks, in hun karakteristieke zwarte outfit de vervaarlijke uitvoering rond de middenlijn uitvoeren, is het al snel bij de ’Musschen’ een sportveld vol met oranje shirts, blauwe broekjes of rokjes en dansende kids.

Onder hen ook Fauve en Pipa van de M6E die na afloop van het veld afrennen alsof ze kampioen zijn geworden. Waar ze naar toe gaan? In koor brengen ze nog net ’foamparty’ uit.