Bloemendaal: 90 mille voor onderzoek uitglijders oud-bestuurders

Nederveen, De Rooij en Kokke
© Archieffoto
Bloemendaal

Het college van B en W Bloemendaal vraagt de raad 90.000 euro beschikbaar te stellen voor een eerste onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen door oud-burgemeester Nederveen, oud-wethouders Kokke en De Rooij, oud-gemeentesecretaris Van der Wees en ook huidige bestuurders. Voor het onderzoek wil Bloemendaal bureau Beerenschot benaderen.

De meldingen zijn gedaan door de fractie van Hart voor Bloemendaal. Het toenmalige college zou onder meer informatie over de familie Slewe van Elswoutshoek hebben verstrekt aan anderen buiten het gemeentehuis, zoals aan politicoloog Meindert Fennema, die daarover vervolgens een column over schreef. Er zijn ook meldingen over waarnemend burgemeester Schneiders en wethouders Heijink (over het achterhouden van stukken en het aanbieden van een ’zwijgdeal’) en de huidige burgemeester Roest over onder meer het ’in de lucht houden van het gijzelingsverhaal om verkiezingen mee te beïnvloeden’. De ’gijzeling’ betrof een incident bij de kamer van Roest die volgens zijn zeggen werd tegengehouden door de partner van raadslid Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal.

Er zijn in 2018 en 2019 in totaal 12 integriteitsmeldingen over drie burgemeesters ingediend, waarvan 1 melding is afgehandeld. Alleen al het onderzoek naar die meldingen wordt begroot op 90.000 euro. Het totaal aantal meldingen bedraagt 42. Het college van B en W schatten dat de rekening kan oplopen tot 360.000 euro of meer. De meldingen betreffen gebeurtenissen rond het dossier Elswoutshoek.

Naar de gang van zaken rond Elswoutshoek in 2014 loopt al een onderzoek door bureau Integis. Dit onderzoek kost 120.000 euro en spitst zich toe op drie gebeurtenissen in 2014 rond de ontwikkeling van landgoed Elswoutshoek in Overveen. Het verbreken van de overeenkomst met Hans Slewe (mede-eigenaar van Elswoutshoek), de tv-uitzending van EenVandaag waarin burgemeester Nederveen werd afgebrand, en het interview in deze krant met wethouder De Rooij waarin zij de familie Slewe beschuldigt van intimidatie en bedreiging.

Met het onderzoek van Beerenschot erbij komt de teller op bijna een half miljoen. De onverkwikkelijkheden tussen de gemeente Bloemendaal en de familie Slewe duren inmiddels tien jaar. Exacte cijfers ontbreken, maar volgens een grove schatting heeft de affaire de gemeente inmiddels miljoenen euro’s gekost, alleen al aan juridische kosten.

Volgens Rob Slewe, een van de melders van de integriteitsschendingen, is het onderzoek zonde van het geld. ,,Er zijn allerlei stukken beschikbaar, interne correspondentie van de gemeente, waarin je precies kunt nagaan hoe het zit. Ieder raadslid kan dit zelf lezen.’’ De gemeenteraad moet 5 september akkoord gaan met het voorstel voor onderzoek door Beerenschot.

Net binnen