’Haarlems kantoor liet doodgeschoten advocaat vallen’

’Haarlems kantoor liet doodgeschoten advocaat vallen’
Collega’s rouwen om Wiersum bij de rechtbank Amsterdam.
© ANP
Haarlem

Haarlems advocatenkantoor Blaauw stuurde de woensdag doodgeschoten advocaat Derk Wiersum de laan uit omdat hij de kroongetuige tegen de mocromaffia bijstond.

Blaauw Advocaten gaf Wiersum begin dit jaar te verstaan dat de risico’s die hij nam door Nabil B. niet op te geven te groot waren. Hij kon maar beter zijn biezen pakken.

Dat schrijft NRC op basis van informatie van mensen met wie de overleden advocaat ’intensief contact onderhield’.

Blaauw Advocaten wil overduidelijk niet op de zaak ingaan. Donderdag wordt consequent opgehangen zodra deze krant belt. Op een mailbericht met het verzoek om commentaar heeft advocaat Willem Blaauw tot op heden niet gereageerd.

Paria

Totaal verstoord waren de verhoudingen met het Haarlemse kantoor niet. Dat blijkt uit de klachtenregeling die op de website van Blauw Advocaten is te vinden. Bij problemen met advocaat Willem Blaauw worden klachten doorgeleid naar Wiersum, aldus de interne klachtenprocedure.

De zet van het Haarlemse kantoor maakt van Wiersum een paria. Elders onderdak vinden lukt niet. Dat geldt ook voor het opstarten van een nieuw kantoor met een collega, volgens ingewijden omdat ook deze advocaat de kroongetuige als cliënt te gevaarlijk vindt.

Uiteindelijk besluit Wiersum een solo-praktijk te beginnen in zijn woonplaats Amsterdam. Dat vestigt hij op hetzelfde adres als Dutch & Detained, tot voor kort bekend als DutchAdvocates, waar Wiersum ook voor werkt.

Dutch & Detained zet zich in voor Nederlandse gevangenen in het buitenland. Wiersum was gespecialiseerd in het begeleiden van Nederlandse verdachten bij uitleveringsverzoeken van andere landen in Europa. Ook was hij penningmeester van Stichting Rechtshulp Terdoodveroordeelden.

Gevaren

Tot hij onderdak vond bij het advocatenkantoor in Haarlem werkte Wiersum samen met toenmalig advocaat Bart Stapert, met wie hij ook de belangen behartigde van kroongetuige Nabil B. Stapert stopte ermee kort na de moord op de broer van de kroongetuige. Hij werd rechter, een wens die hij al langer koesterde.

Met Wiersum sprak Stapert vaak over de gevaren van het bijstaan van de kroongetuige. ,,Zeker na de ongelooflijk brutale moord op zijn broer vorig jaar. Derk was duidelijk: we moeten de belangen van onze cliënt behartigen. Dat is onze rol als advocaat. Derk stond daar heel duidelijk voor. Hij zei ook: ’ik werk niet tegen iemand. Ook niet tegen Taghi. Maar vóór iemand’”, zegt Stapert daarover tegen de Telegraaf.