Premium

Hillegomse oppositie wil ’aan de voorkant’ meepraten over toekomst sportpark De Zanderij

Hillegomse oppositie wil ’aan de voorkant’ meepraten over toekomst sportpark De Zanderij
De Zanderij in Hillegom moet in de toekomst een plek worden waar niet alleen wordt gesport.
© Archieffoto Marcel van den Bos
Hillegom

Niet alleen ’tekenen bij het kruisje’ maar vooraf meepraten over wat er allemaal gaat gebeuren met sportpark De Zanderij. Dat willen de vier oppositiepartijen in de Hillegomse gemeenteraad. Ze dienden in de raadsvergadering een motie van die strekking in. Die vervolgens werd weggestemd.

Sportpark De Zanderij in Hillegom moet de komende jaren worden getransformeerd tot een ’sport- en ontmoetingspark’. De gemeente wil het park toegankelijker te maken. Gedacht wordt aan meer ontsluitingen en de aanleg van fiets- en wandelpaden over het park. Ook speelt de gemeente met de gedachte om het Wilhelminapark (in Hillegom beter bekend als het Molenduintje) bij De Zanderij te integreren, zodat beide parken meer in elkaar overvloeien.

SDO

De wens van korfbal- en tafeltennisvereniging SDO om haar accommodatie te verbeteren, is de directe aanleiding voor Hillegom om het sportpark onder de loep te nemen. SDO heeft een sterk verouderd clubgebouw en wil bovendien op kunstgras gaan korfballen, zoals in die sport tegenwoordig gebruikelijk is. De noodzakelijke en ook urgente ingreep bij SDO is voor Hillegom aanleiding een totaalplan voor De Zanderij te maken.

Andere zaken die in De Zanderij spelen zijn de wens van zowel de de jeu-de-boulesvereniging als handboogschietclub De Tulp om een aantal overdekte banen te realiseren. Daarnaast wil loopgroep SIB graag een clubhuis. Verder wordt jongerencentrum Solution een multifunctioneel gebouw. En ook streeft Hillegom naar de aanleg van een fietspad langs de Wilhelminalaan: aan de overkant van de sloot, dus over sportpark De Zanderij en het aanpalende bollenland dat ook De Zanderij heet.

Een maand geleden lichtte wethouder Fred van Trigt (CDA) de politiek in over de ideeën die nog in een pril stadium verkeren en volgens de wethouder eerder ’een denkrichting’ zijn dan een vastomlijnd plan. Op korte termijn wil Van Trigt bovendien een sessie voor de gemeenteraadsleden houden, waarbij hij ze ’meeneemt in de plannenvorming’.

Voorkant

Voor Bloeiend Hillegom, GroenLinks en D66 (die gezamenlijk een motie indienden) en VVD (die de motie ondersteunde) is dat niet genoeg. De partijen willen ’aan de voorkant’ betrokken worden bij het proces. ,,Het gaat om een plan met veel haken en ogen maar ook kansen. Wordt het sober, megalomaan, of iets er tussenin? Daarover willen we vooraf kunnen meepraten’’, zei Sander Boschma (D66). En Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom): ,,Een gemeenteraad heeft de plicht kaders te stellen en van daaruit gaat het college van B en W aan de slag. Zo hoort het te gaan.’’

Maar de vier partijen kregen er de handen niet voor op elkaar bij de complete gemeenteraad. De coalitiepartijen (CDA en BBH) vonden de toezegging van Van Trigt om de raad middels een sessie op de hoogte te houden voldoende. ,,We hebben vertrouwen in het college dat er een fatsoenlijk plan komt’’, zo verwoorde Jan Grimbergen (BBH) de mening van coalitiepartners.