Premium

Column Punten van Spaan: Vreedzame gemoedsrust bij Virgil van Dijk

Column Punten van Spaan: Vreedzame gemoedsrust bij Virgil van Dijk

Henk Spaan geeft punten aan de voetbalwereld.

9 Virgil van Dijk

Vroeger, ja vroeger. Vroeger, heel vroeger, vocht Winston Churchill tegen de boeren. Vroeger kostte een doosje lucifers drie cent. Vroeger stonden de boeren vroeger op. Vroeger hadden boeren een Ford Taunus. Vroeger belden we op een boerentijdstip aan bij de buren als het Luilak was. Vroeger konden we schaatsen op de Haarlemmertrekvaart als het vroor.

Sommigen droegen vroeger klompen op het ijs, nee, geen boeren, die waren aan het melken. Vroeger bestond er een term als boerenfatsoen. Vroeger keken we uit naar de Derby der Lage Landen. ’Daar heeft meneer Spaan een punt.’ Vroeger keek je uit naar interlandwedstrijden en nu zijn we blij als de interlandperiode achter de rug is. Wekenlang verheugden we ons op Nederland - België, op Frans de Munck in zijn zwarte trui, op Fons van Wissen, op het gouden binnentrio.

Nu verheugden we ons tijdens de wedstrijd tegen Noord-Ierland al op RKC - Ajax, op FC Utrecht - PSV, op AZ - Heerenveen. Kijken we vol afgrijzen uit naar alweer de volgende interlandbreek in november. Kan Koeman niet eens iets nuttigs op een boerderij gaan doen in plaats van steeds interlandwedstrijden te organiseren? De paradox is natuurlijk dat we in deze tijd van broeiend boerennationalisme liever naar clubvoetbal kijken dan naar het Nederlands elftal.

Of bestaat dat nationalisme meer in de natte dromen van de populisten dan bij de gewone man? Inderdaad salueerden Turkse voetballers voor Erdogan, moeten zij weten. Virgil van Dijk gaat echt geen militair saluut aan volksmenners brengen. Kijk naar het filmpje waarin Virgil vragen beantwoordt van tienjarige Liverpool-spelertjes. Vreedzame gemoedsrust zie je. Meer beschaving dan boerenkinkel.

9 Rafael van der Vaart

Van der Vaart was een voetballer voor de liefhebbers. Hij had een linkervoet en een oog voor de steekpass die ongeëvenaard waren. Zijn beste periode kende hij bij Tottenham Hotspur met medespelers als Modric, Bale, Lennon, Defoe, Crouch en de piepjonge Harry Kane en Danny Rose. Ik zag stukken van de afscheidswedstrijd in Hamburg. Er was plezier alom, het voetbalplezier dat Van der Vaart altijd met zich meebracht het veld op.

De fitheid van sommige voetballers was opvallend. Dat Robben en Van Persie er fysiek bovenuit staken lag voor de hand: net gestopt. Maar Van Nistelrooij gaf ook blijk van een bewonderenswaardig lichamelijk onderhoud. Mooi om te zien hoe hij en Van Persie elkaar in stelling probeerden te brengen en nog mooier de fantastische goal door de laatste gemaakt met rechts in de linkerbovenhoek.

Rafael zelf toonde de schatkamer van zijn linkervoet waarin nog genoeg nuggets lagen voor twee bekeken doelpunten tegen Gomes. Wesley Sneijder was er niet. Afgebeld, las ik. Voor al die jongens hoop ik van harte op een vangnet boven het zwarte gat.

6 Aad de Mos

’Ja, hoor eens ’, zei Aad de Mos op een verwijt dat hij was gedegradeerd met Sparta, ’Advocaat en Rijkaard zijn ook gedegradeerd met Sparta, dus het zal wel aan Sparta liggen. Niet dan?’ In het holst van de nacht kwam het juiste antwoord naar boven. Aad had in die zes weken waarin hij Sparta moest redden, de beschikking over Strootman, Falkenburg, Viergever en Romano Denneboom. Dus dan zal het ook wel een beetje aan de trainer hebben gelegen. Goddank verjaart degradatie bij de volgende promotie.

Net binnen