Premium

Connexxion koopt meer elektrische bussen: 45 voor Haarlem-IJmond en 111 voor Amstelland-Meerlanden

Connexxion koopt meer elektrische bussen: 45 voor Haarlem-IJmond en 111 voor Amstelland-Meerlanden
Een voorbeeld van de nieuwe aanwinst van Connexxion: een elektrische bus van achttien meter lang
© Foto Connexxion
Haarlem

Connexxion koopt meer elektrische bussen. In de regio Haarlem-IJmond komen er 45 bij, in de regio Amstelland-Meerlanden 111 stuks.

De bussen voor Haarlem-IJmond zijn ter vervanging van aardgasbussen. De nieuwe elektrische voertuigen in Amstelland-Meerlanden komen in de plaats van dieselvoertuigen.

Met de nieuwe elektrische bussen, die eind 2020 arriveren, wordt een stap gezet bij de verduurzaming van het openbaar vervoer. In beide vervoersregio’s rijden nu ook al elektrische bussen rond. In Haarlem-IJmond zijn dat er zestien, in de regio Amstelland-Meerlanden honderd.

De nieuwe aanwinsten, met een actieradius van maximaal 350 kilometer, komen van de Nederlandse fabrikant Ebusco. Maar zo’n lange afstand rijden lukt alleen onder ideale omstandigheden, zegt een woordvoerder van Connexxion. ,,Onze bussen rijden volgens dienstregelingen met veel stops. De afstand die de elektrische bus kan afleggen is dus veel kleiner.’’

De nieuwe voertuigen zijn van verschillende typen. Er komen geen elektrische dubbeldekkers, maar wel elektrische bussen van twaalf meter lang en harmonicabussen van achttien meter.

De accu’s van de elektrische vervoersmiddelen moeten worden opgeladen. Zo zijn er nu al laadpunten bij het Connexxion-bedrijfsterrein in de Waarderpolder. Er zullen nieuwe laadpunten bij moeten komen en de plekken daarvoor moeten nog worden bepaald. Volgens de woordvoerder zal de komst van nieuwe elektrische bussen niet ten koste gaan van de dienstverlening.