Premium

Idee Gezond Haarlemmermeer: ’Wijs zones aan waar vuurwerk wel mag’

Idee Gezond Haarlemmermeer: ’Wijs zones aan waar vuurwerk wel mag’
Kasper Sulmann wil het vuurwerkafsteken reguleren.
Hoofddorp

Wijs zones aan waar vuurwerk mag worden afgestoken en verklaar de rest van Haarlemmermeer vuurwerkvrij.

Dat idee van raadslid Kasper Sulmann (Gezond Haarlemmermeer) klinkt sympathiek maar is niet uitvoerbaar, stelt burgemeester Marianne Schuurmans in een reactie.

De afgelopen jaren zijn zones aangewezen waar rond de jaarwisseling geen vuurwerk mag worden afgestoken. Dat systeem werkt goed omdat het een paar gebieden zijn die gecontroleerd kunnen worden. Sulmann wil het systeem omdraaien door heel Haarlemmermeer vuurwerkvrij te verklaren met uitzondering van een paar knalzones. De gemeenteraad heeft daar in juni al om gevraagd door een motie van Sulmann te onderschrijven.

Niet werkbaar

De gevraagde koerswijziging levert volgens burgemeester Schuurmans ’geen werkbare situatie’ op. „Er zijn nu zes zones aangevraagd en positief beoordeeld. Dat is een situatie die is te handhaven, het werkt naar ieders tevredenheid.” Het gaat om gebieden rond bijvoorbeeld zorgcentra en kinderboerderijen.

Er wordt bij een aanvraag eerst onderzoek gedaan, meldt de burgemeester. Ook wordt gekeken of er draagvlak in de buurt is. „Er worden criteria gebruikt waarop kan worden gehandhaafd. Als je die niet hebt kun je er net zo goed mee stoppen.”

Schuurmans wil pas knalvuurwerk gaan aanpakken als ’Den Haag’ een nationaal verbod instelt. Zolang dat niet gebeurt mag het worden afgestoken. Het afsteken van vuurwerk komt elk najaar weer aan de orde in de Haarlemmermeerse gemeenteraad. GroenLinks is voorstander van een verbod en probeert elk jaar op een andere manier een stap in die richting te komen.