Premium

Opvallende verschillen op de huizenmarkt tussen Beverwijkse regio en Velsen/Haarlem

Opvallende verschillen op de huizenmarkt tussen Beverwijkse regio en Velsen/Haarlem
IJmond

Opvallende verschillen op de huizenmarkt ten zuiden en ten noorden van het Noordzeekanaal. De prijzen ten noorden van het kanaal blijven stijgen, terwijl sommige woningtypes in de regio Velsen/Haarlem dalen.

Dat blijkt uit de cijfers van het derde kwartaal van de NVM-makelaars van de regio’s Zuid-Kennemerland en Midden-Kennemerland. Zuid-Kennemerland is de Haarlemse regio inclusief Velsen en Midden-Kennemerland bestrijkt Beverwijk tot en met Castricum.

De prijzen in Zuid-Kennemerland liggen nog altijd hoger, maar de verschillen worden kleiner. Hoewel koopwoningen gemiddeld nog met 27.000 duurder werden in Zuid-Kennemerland (445.000 euro), ging de prijs van een tussenwoning van 417.000 euro in het derde kwartaal vorig jaar omlaag naar gemiddeld 392.000 euro dit jaar, een daling van 6,1 procent. Terwijl in Midden-Kennemerland de prijs van een tussenwoning blijft stijgen. In een jaar tijd steeg de prijs van 276.000 euro naar drie ton in het derde kwartaal dit jaar, dat is 8,6 procent meer. De gemiddelde totale prijzen in Zuid-Kennemerland zijn met 2,7 procent gestegen, terwijl in Midden-Kennemerland de huizenprijzen met 9,6 procent omhoog gingen.

Verkooptijd

Opvallend is ook dat de tijd waarin een woning te koop staat in Midden-Kennemerland stabiel is gebleven op 24 dagen, vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar. In Zuid-Kennemerland is de verkooptijd dit jaar juist opgelopen van 24 dagen naar 31 dagen in het derde kwartaal.

Vooral de prijs van appartementen in Midden-Kennemerland zit in de lift. Die is door de grens van twee ton heen gebroken. De gemiddelde prijs voor een appartement was in het derde kwartaal 207.000 euro, tegen 184.000 euro een jaar eerder, een stijging van 12,2 procent.

In Zuid-Kennemerland stegen de appartementsprijzen ook wel maar minder: van 276.000 euro vorig jaar naar 296.000 euro dit jaar (5,7 procent).