Premium

Pindakaaswinkel geopend in Haarlem: ’Je moet het voelen en proeven’

Pindakaaswinkel geopend in Haarlem: ’Je moet het voelen en proeven’
Michiel Vos: ,,Wij presenteren een pot pindakaas als een juweel.’’
© Foto PR
Haarlem

Nee, een uitgebreid businessplan lag niet aan zijn bedrijf ten grondslag. Michiel Vos begon drie jaar geleden met een pindakaaswinkel, omdat hij er domweg gek op is. En hij is niet de enige, zo blijkt uit het ongekende succes van zijn onderneming. Zaterdag ging de vestiging in Haarlem open.

Vos is zelf nog het meest verbaasd over de puike resultaten van zijn nering. Toen de eerste pindakaaswinkel in 2016 in de Amsterdamse Czaar Peterstraat goed begon te lopen, dacht de bedenker dat de euforie kort zou zijn. ,,Een hype die snel zou overwaaien, maar niets is minder waar. In het begin moest iedereen een beetje lachen om een pindakaaswinkel, maar de klanten blijven massaal komen.’’

Inmiddels verkoopt Vos met zijn bedrijf vijfduizend potten per week. Verreweg de meeste in zijn zeven winkels, een klein deel online. ,,Het gaat ons om de beleving. Pindakaas moet je voelen en proeven. Dat kan in onze winkels. Wij presenteren een pot pindakaas als een juweel. We zetten hem op een voetstuk.’’

Chilipeper

Vos maakt niet zomaar pindakaas. Zo wordt geen palmolie maar kokosolie gebruikt, ontbreken toegevoegde suikers en is het zoutarm. Vos kiest voor de wildste smaakcombinaties, zoals de varianten chilipeper/citroengras, karamel/zeezout en dadel/kaneel. ,,Ik was thuis aan de keukentafel altijd van alles aan het uitproberen met pindakaas, zoals met hagelslag of met komkommer. Dat doe ik nu op professionele basis. We hebben in totaal tien smaken. Het leuke vind ik dat naturel het beste verkoopt.’’

De pindakaas wordt gemaakt in een loods in Amsterdam-West. Het is een arbeidsintensief proces, heeft Vos ervaren. Hij heeft zijn handen dan ook vol aan het bedrijf. Aanvankelijk combineerde hij de winkel met zijn werk bij Maatschap Dames en Heren Vos, een biodynamisch landbouwbedrijf in de Noordoostpolder. Zijn zus Lizelore runt de boerderij nu.

In supermarkten is het pindakaasmerk van Vos niet te vinden. Hij heeft gesprekken gevoerd met grootgrutters, maar zag af van samenwerking. ,,In een supermarkt is de prijs heel belangrijk. Het is niet de bedoeling dat wij te veel uit de pas lopen. We willen goede ingrediënten blijven gebruiken en dat lukt niet voor een supermarktprijs.’’

Haarlemmers konden zaterdag voor het eerst in eigen stad kennismaken met de pindakaaswinkel, die op de hoek zit van de Grote Houtstraat en de Nieuwstraat. De animo om te proeven was meteen groot. Ook het sandwichbord met de kreet ’pindakaas, in geval van noot’ trok de aandacht. ,,Ja, ik weet dat een pinda geen noot is maar een peulvrucht, maar we vonden de slogan zo leuk.’’

Vos opende eerder winkels in Amsterdam, Rotterdam, Breda, Eindhoven, Utrecht, Groningen, Maastricht, Zwolle en Leiden. Haarlem was voor hem een logische stap. Zowel via de website als in de vestiging in de hoofdstad merkte hij dat veel Haarlemmers interesse hebben in zijn producten.

Voor Vos gaat pindakaas nooit vervelen. Zo heeft hij het wereldrecord op zijn naam staan. Hij lepelde binnen een minuut 793 gram (bijna twee potten) naar binnen, zonder te drinken en met een hand op de rug. ,,Daarna heb ik wel slecht geslapen, want het was heftig voor m’n maag om te verwerken. Mensen dachten dat ik voorgoed was genezen van de pindakaas, maar na een paar dagen had ik er weer trek in.’’