Tata Steel Europe bezuinigt fors, ondernemingsraad noemt ingreep ’buiten proportie’

Tata Steel Europe bezuinigt fors, ondernemingsraad noemt ingreep ’buiten proportie’
IJmuiden

’Buiten proportie’. Zo reageert Gerrit Idema van de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland op de bezuinigingsplannen om in heel Europa voor 170 miljoen euro te snijden in de personeelskosten.

Omgerekend zou dat om zo’n 2500 banen kunnen gaan in Europa maar Idema benadrukt dat de ondernemingsraad nog geen aantallen heeft horen noemen van Tata. In november wordt er meer bekend over de invulling en de gevolgen voor de Nederlandse tak, meldt de ondernemingsraad in een brief aan het personeel.

In totaal wil Tata Steel 830 miljoen aan kosten besparen bij de verschillende Europese vestigingen waarvan Tata Steel in de IJmond de grootste is met 9.000 arbeidsplaatsen. In totaal heeft Tata 21.000 arbeidsplaatsen in Europa. De ondernemingsraad verwacht dat een groot deel van dat bedrag door Tata Steel Nederland opgebracht moet worden, aldus een brief van de ondernemingsraad aan het personeel.

Om personeelskosten te besparen wil Tata banen naar het goedkopere India verplaatsen. Volgens Idema rechtvaardigt de financiële situatie bij Tata Steel Nederland zo’n grote ingreep niet. ,,Daarom is dit bedrag buitenproportioneel.’’ De ondernemingsraad houdt Tata Steel voor dat er tot oktober 2021 een werkgelegenheidspact is afgesloten. Meer werk outsourcen is voor de ondernemingsraad onbespreekbaar.

De staalmarkt is al een tijd woelig door de lage autoverkopen, discussie over CO2-belasting en staaldumping door China.

In augustus lekte al uit dat Tata de proeffabriek Hisarna tijdelijk stillegt om kosten te besparen. In die fabriek wordt juist op een alternatieve manier staal gemaakt waarbij veel minder CO2 wordt uitgestoten.

Een woordvoerder van Tata Steel Europe gaat desgevraagd niet in op de genoemde bezuinigingsbedragen. Wel zegt hij dat het bedrijf in overleg gaat met de personeelsafvaardiging over de personeelsreductie.