Premium

Geen Duinpolderweg, geen woningbouw in Haarlemmermeer stelt gemeenteraad in brief aan Gedeputeerde Staten

Hoofddorp

Geen weg, geen woning. Dat is de korte samenvatting van een brief die alle partijen uit de gemeenteraad van Haarlemmermeer gezamenlijk naar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben gestuurd.

De Duinpolderweg is door Noord-Holland geschrapt, maar een alternatief is er nog niet. Dan kunnen er ondanks de enorme woningnood ook geen woningen worden gebouwd in het westelijk deel van Haarlemmermeer, aldus de brief. Officieel heet dat: „Zonder besluitvorming kan de gemeente Haarlemmermeer geen invulling geven aan de grote woningbouwopgave.”

Wat in de volksmond Duinpolderweg wordt genoemd, maakt deel uit van het project Verbeteren Bereikbaarheid Duin- en Bollenstreek. Nadat er jaren over was gesproken, zette het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland een streep door deze nieuwe weg. Daarmee liggen andere projecten ook stil, zoals de Hoogwaardige Openbaar Vervoersverbinding (HOV) tussen Noordwijk en Schiphol door Lisse en Lisserbroek en de verdubbeling van de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp.

Files

Het gevolg is dat het verkeer door de Haarlemmermeerse dorpen Zwaanshoek, Beinsdorp en Lisserbroek nog meer gaat toenemen. Aan de zuidkant van Hoofddorp wordt de ene woonwijk na de andere gebouwd, maar in de spitsuren staan er nu al files op de Bennebroekerweg van en naar snelweg A4.

De gemeenteraad ziet de problemen zich opstapelen en gaat een bijeenkomst houden over de ontstane situatie. De provincie wordt in de brief, een initiatief van CDA’er Erik van der Peet, gevraagd om voor die vergadering duidelijkheid te geven.

„Raadsleden in Haarlemmermeer maken zich zorgen over de voortgang van dit project vanwege de ervaring met besluitvorming in het verleden”, aldus de brief. „Wij willen de mogelijkheden bespreken om de bereikbaarheid van Haarlemmermeer-West, die zoals u weet nu al sterk onder druk staat, in de nabije toekomst te kunnen borgen. Het vervolgproces van het project bereikbaarheid Bollenstreek is hiervoor een bepalende factor.”

Noord- en Zuid-Holland hebben nooit van harte samengewerkt in het project. Daarbij zijn er veel gemeenten betrokken die allemaal andere wensen en belangen hebben. Omdat Hillegom de Duinpolderweg niet door het dorp wilde hebben, kwam de route dwars door Zwaanshoek te liggen. De gemeenteraad van Haarlemmermeer wijst er in de brief nog maar eens op dat in elk geval die route niet meer bespreekbaar is.

„Wij begrijpen dat het niet eenvoudig is om het vervolgproces met alle betrokken partijen vorm te geven, maar hopen dat u de komende periode toch kunt doorpakken”, zeggen de Haarlemmermeerse politici tegen de provincie.