Premium

Musical Tina Turner vanaf februari in Beatrix Theater

Musical Tina Turner vanaf februari in Beatrix Theater
Nyassa Alberta speelt Tina Turner in de musical over de poplegende. ,,Na iedere tegenslag kwam ze sterker terug.’’
© Hollandse Hoogte / ANP

Nyassa Alberta speelt de hoofdrol in de musical over Tina Turner, die vanaf februari te zien is in het Beatrix Theater in Utrecht.

De voorstelling belicht het leven van de Amerikaanse poplegende en laat zien hoe een meisje uit Tennessee dankzij wereldhits als ’Nutbush city limits’, ’Private dancer’ en ’What’s love got to do with it’ uitgroeide tot de onbetwiste ’Queen of rock-’n-roll’.

Doorzetter

De makers van de musical beschrijven de hoofdpersoon als een doorzetter die zich niet aan de regels hield, maar die regels zelf maakte. Het verhaal laat daarom een vrouw zien die zich aan een ongelukkige jeugd en een probleemhuwelijk ontworstelt en alle vooroordelen over leeftijd, kleur en geslacht van de tafel veegt. Zo groeide ze uit tot een popster die elf Grammy Awards won, bijna 200 miljoen platen verkocht en wereldwijd alle records brak als het gaat om de verkoop van concertkaarten. Tina Turner is nu bijna tachtig en woont in Zwitserland.

Nyassa Alberta, die de hoofdrol gaat vertolken, was eerder te zien in musicals als ’The Lion King’ en ’We will rock you’. De laatste dertien jaar werkte ze in Duitsland, waar ze sinds maart de vaste vervanger is van de hoofdrolspeelster van de Tina-musical in Hamburg.

Heftig leven

,,Tina Turner is voor mij een grote inspiratiebron. Ze had een heftig leven, maar na iedere tegenslag kwam ze sterker terug. Dat geeft mij de kracht om deze rol te spelen’’, zei Nyassa Alberta gisteren op het podium van het Beatrix Theater, waar de cast werd gepresenteerd.

,,Tina leerde me om in je dromen te blijven geloven en te blijven vechten voor succes.’’

Publiekstrekkers

De rol van Ike Turner gaat naar Juneoer Mers. De musical over Tina Turner is oorspronkelijk geproduceerd door Joop van den Ende in samenwerking met de wereldster zelf. Het script is van de hand van Katori Hall, Frank Ketelaar en Kees Prins.

Musical Tina Turner vanaf februari in Beatrix Theater
De cast.
© Foto: Roy Beusker

Londen

De versies in Londen en Hamburg zijn inmiddels grote publiekstrekkers. Ook gaat de show binnenkort in première in New York. Door het succes van de voorstelling over de grens heeft Van den Endes opvolger Albert Verlinde ook hoge verwachtingen van de Nederlandse editie. ,,De muziek is onverwoestbaar en het thema is hartstikke actueel’’, schetst hij. ,,Uit gesprekken met veel castleden weet ik dat ze - net als Tina - uit eigen ervaring weten hoe het is om bij je geboorte met drie-nul achter te staan en toch proberen de wedstrijd te winnen.’’

Verlinde ontvouwde dat het ’een lastige zoektocht’ was om ’de perfecte cast’ te vinden. ,,Want waar vind je een vrouw met zo’n stem, zo veel uitstraling en zulke benen..?’’