Bewegend Verleden: Sint-Maarten in Haarlem, 1998 [video]

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: Sint-Maarten in Haarlem, 1998.

Het is bijna 11 november, en tijd voor een traditie: Sint-Maarten. Lampionnetjes maken, in het donker met een lichtje er in de straat op, aanbellen, liedje zingen en heeeeel veeeel snoep krijgen. Jasper Nuijt filmde Sint-Maarten in Haarlem in 1998. Zijn film zie je hierboven.

Lees ook: Haarlem is gek op Sint-Maarten: Viering 11 november nergens in Nederland zo populair

Er waren dat jaar drie optochten in Haarlem, lezen we in het archief van Haarlems Dagblad. Speeltuin Zaanenoord organiseerde een tocht met de JOC-band. In Schalkwijk liep een Sint-Maarten met paard voorop, gevolgd door drumband DMV en de kinderen met lampionnen. Ook in Meerwijk liep een Sint-Maarten te paard aan de kop van de stoet. Buurtcentrum De Hoek hield een optocht door de buurt met de Prins Willem Alexander-drumband en dansgroep New Wave.

De feestelijke avond verliep niet helemaal vlekkeloos, lezen we ook in Haarlems Dagblad. In Heemstede werden drie jongens aangehouden die op de Johan Vermeerstraat twee 11-jarige meisjes onder bedreiging met een neppistooltje dwongen hun snoepgoed af te geven.

Ook in de Haarlemse Sharpevillestraat werd een groepje kinderen (van zes tot elf jaar) door twee jongens van het ingezamelde snoep beroofd. Een buurman van de kinderen achterhaalde het tweetal, maar de jongens sloegen uiteindelijk op de vlucht. Het gestolen snoepgoed kregen de kinderen wel terug.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)