Premium

Postpunkband Stakbabber heeft een cockpit op het podium [video]

Postpunkband Stakbabber heeft een cockpit op het podium [video]
Amsterdam

Stakbabber krijgt er bij elk optreden nieuwe liefhebbers bij. De post-punk van de Amsterdamse band is verrassend, zowel beluisterd vanaf de plaat als live. Na vier jaar is er een tweede album. Dat heet gewoon ’Stakbabber’.

De aanloop tot het eerste album ’Polarized’ was vele malen langer dan de vier jaar tussen dat en de nieuwe plaat. Dat kwam doordat gitarist-keyboardspeler Rob van de Schootbrugge, bassist Rick Blom en drummer Ollie Schmitz jarenlang alleen maar ’aan het kloten’ waren in een studiootje. Grooves maken, melodietje erover, maar verder niks.

Het enige serieuze dat er in die tijd ontstond was de single ’Elisabeth Green’, waarop de ’zang’ bestond uit samples van een cursus Engels voor Japanners. Een zeer artistieke clip vervolmaakte het project, dat vooral in Japan aansloeg.

Pas toen Mick Ness via een ontmoeting met Van de Schootbrugge in het leven van Stakbabber kwam, begonnen de creatieve activiteiten enige richting te krijgen. Ness had al een flinke muzikale carrière achter de rug in diverse cultgroepen en zijn typische stemgeluid sloot wonderwel aan bij de handgetufte muziektapijten van de band.

Bassist Rick Blom: „We maakten destijds 23 variaties op één thema. Dat heeft zin gehad, want het heeft onze manier van werken bepaald. De nummers zijn allemaal organisch gegroeid.”

Postpunkband Stakbabber heeft een cockpit op het podium [video]
Ollie Schmitz, Mick Ness, Rick Blom en Rob van de Schootbrugge (vlnr): Stakbabber.
© Foto Titia Hahne

De muzikale ideeën van de gitarist-toetsenist Van de Schootbrugge gaan digitaal naar Mick Ness. Die bedenkt er een zanglijn bij. „Ik heb zelf de ouderwetse structuur van couplet, refrein, couplet nodig”, zegt hij. „Daarvoor moet ik Robs ideeën nog wel eens geweld aan doen. Maar dat trekt hij dan later wel weer recht.” Ollie Schmitz: „Rob is super avontuurlijk als het om muziek gaat. Als het aan hem ligt, blijft hij veranderingen aanbrengen.”

Het in eigen beheer - op vinyl - uitgebrachte album ’Polarized’ kreeg positieve kritieken. Het leverde optredens op, die zelf ook weer optredens opleverden. Ondertussen werd gewerkt aan nieuw materiaal, dat meteen live werd gespeeld. „Daardoor konden we de studio in met materiaal dat al klaar was. Een heel verschil met de vorige keer”, aldus Ness.

De studio van Ernst van Dusseldorp, in de buurt van Hoorn, werd voornamelijk gebruikt om de drumpartijen van Schmitz op te nemen. „Het is heel belangrijk geweest dat we dat professioneel hebben laten doen”, zegt Ness. „De zang heb ik in mijn slaapkamer opgenomen, daar ga ik geen studio voor huren. Ik had zo’n apparaat van Rob gekregen voor effecten op de zangpartijen. Daar ben ik wat mee aan het rommelen geweest.”

„Lekker kokkerellen met geluid”, grijnst Schmitz. „De effecten op de stem van Mick worden echt als instrument gebruikt. Dat vind ik geweldig. Dit in tegenstelling tot de autotune die je momenteel overal hoort: verschrikkelijk irritant.”

Voor het overige schuwt de band de techniek ook niet, zowel in de studio als op het podium, waar onder meer ’backtracks’ met zang worden ingezet. „We verstoppen het niet, de techniek”, zegt Ness, die bij optredens behalve een gitaar naast zich op het podium een laptop heeft staan.

Schmitz: „Het podium wordt bij ons een soort cockpit. Daar moet je ook niet stiekem over doen. Ik werk inmiddels met hybride drums, daarmee zijn de mogelijkheden echt onbegrensd.” Blom: „Het gaat om het gevoel dat je creëert en dat de mensen in de zaal in het gevoel van de band komen.”

Poolexpeditie

Het gevoel van opgaan in de muziek is voor Ness belangrijk tijdens de optredens. Net als op ’Polarized’ is op het nieuwe titelloze album de poolexpeditie een centraal thema in de door Ness geschreven teksten. „De gekheid, het drama ervan zijn fascinerend, vind ik. En de concentratie ervan: je bent maar met één ding bezig.”

Tijdens het schrijven van songs leest Ness boeken, die sfeer meegeven aan de teksten. „Rick heeft een boek geschreven over eten in de Eerste Wereldoorlog. Daar staan verhalen in die zó een aanleiding voor een nummer kunnen zijn. Stel dat het oorlog is, wat ga ik dan doen? Wat is liefde als de nood aan de man komt? Live wil ik dat tijdens het zingen de krankzinnigheid uit die boeken naar boven komt. Het liefst wil ik in elk nummer bereiken dat ik even weg ben, dat het allemaal klopt.”

De ’wall of sound’ die de band in de studio en live opmetselt, lijkt gemaakt om vanaf de grotere podia over grote groepen mensen te klinken. Zover is het nog niet. Wel is de debuutplaat van Stakbabber opgepikt door Pinguin Radio, ’the #1 music community in Europe’. Ook belandde ’Polarized’ op de 581e plek in de ’Snob 2000’ van vorig jaar, een lijst van 2000 ondergewaardeerde liedjes, een initiatief van eerdergenoemde zender.

Met het tweede album wordt de weg naar een groter publiek voortgezet. Op verschillende plekken in het land staan albumpresentaties gepland. Aan spirit geen gebrek in de band. Schmitz: „Het is een band van gelijkgestemden. In deze band klopt alles. De vriendschap, de muzikaliteit. Iedereen luistert naar andere dingen, maar het komt altijd weer bij elkaar.” Blom: „Er zijn geen ego’s in de band. Op Mick na dan, natuurlijk.” Hard gelach. De zanger: „Ik schrok al.”

Muziek

Het album ’Stakbabber’ is verkrijgbaar op vinyl en te beluisteren via de streaming diensten. Live o.m. in: Huis Verloren, Hoorn (8/11); Cinetol Amsterdam (29/11); De Harmonie, Edam (1/12); Concerto, Amsterdam (13/12); Patronaat, Haarlem (31/1); P3, Purmerend (8/2). www.stakbabber.com