Premium

Zoon misdaadkopstuk opgepakt voor brandstichtingen en aanslagen in Haarlem

Zoon misdaadkopstuk opgepakt voor brandstichtingen en aanslagen in Haarlem
OSS

De zoon van een van de grootste kopstukken van de Brabantse onderwereld is donderdagochtend opgepakt voor onder meer brandstichtingen en aanslagen in Haarlem.

Het gaat om Anton R. uit Oss. Zijn vader is Martien R. waarop justitie al jaren jaagt en die in verband wordt gebracht met meerdere liquidaties en aanslagen.

Dat melden diverse opsporingsbronnen in Brabant. Anton R. (26) wordt gezien als de opdrachtgever voor een reeks zware intimidaties als brandstichtingen en aanslagen in vooral Oss en Haarlem. Een van de doelwitten daarbij was de Osse Bianca van der H., de ex van de Brabantse ’godfather’ van de onderwereld, Martien R.

Voor de intimidatiecampagne werden eerder al de drie mogelijke uitvoerders opgepakt. Een van hen, Danny van der Z. (21), zit al enige tijd vast voor de liquidatie van Henk Baum in maart vorig jaar in Schaijk. De 51-jarige autohandelaar en bewoner van een woonwagenkamp zat in zijn auto toen hij werd doodgeschoten.

De politie bevestigt dat een 26-jarige man uit Oss is opgepakt, maar wil verder niets zeggen over de identiteit van de man en over de verdenkingen. Later op de dag komt de politie met meer informatie, zo laat een woordvoerder weten.

Afrekeningen

Een Brabantse persofficier van justitie zei in juli in De Telegraaf dat meerdere opdrachtgevers voor criminele afrekeningen in de Brabantse onderwereld kunnen rekenen op vervolging.„We zijn ervan overtuigd dat in meerdere liquidatie-onderzoeken arrestaties volgen van opdrachtgevers. Dit soort criminelen mag hier niet mee wegkomen”, zei ze toen.

Politie en OM vermoeden dat Martien R. opdracht heeft gegeven voor meerdere aanslagen en liquidaties. Het lijkt er nu op dat zoon Anton R. wordt gezien als schakel tussen vader Martien en de directe uitvoerders die eerder al werden opgepakt. Martien zat al eens vast voor aanslagen op Bianca van der H., maar werd wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Bianca van der H. was negen keer doelwit van een aanslag of een brandstichting. Twee keer werd ze bijna geliquideerd. Van der H. had ook een relatie met de crimineel Hans Geenen. Die werd in 2008 op de A73 doorzeefd met kogels. Martien R. werd aanvankelijk veroordeeld voor de moord, maar in hoger beroep vrijgesproken.