Premium

Als een Robin Hood verovert Ruud Vos het zilver op NK run archery

Als een Robin Hood verovert Ruud Vos het zilver op NK run archery
Opperste concentratie bij Ruud Vos.
© Foto Handboogsport Nederland / Pridex Media
Heemstede

Handboogschieten doet Ruud Vos (51) al meer dan dertig jaar. Pas sinds hij de discipline run archery beoefent, heeft hij de sportman in zichzelf gevonden. Onlangs werd hij tweede op het NK Sprint 50 plus. ,,Ik wil gewoon winnen.”

Run archery is een nieuwe vorm van handboogschieten. Het is te vergelijken met de biatlon. ,,Maar in plaats van langlaufen doen wij aan hardlopen”, legt de Heemstedenaar van handboogschutterij VZOS uit. De deelnemers aan de run archery rennen rondjes van 400 of 900 meter en moeten dan de klapdoeltjes omschieten. Om en om staand en knielend. Wie mist, moet een strafrondje van 150 meter rennen. ,,Dat maakt het tot een spannend en mentaal spel. Als je goed schiet, hoef je minder ver te lopen. Ik heb een redelijke conditie, maar mijn kracht is het schieten. Daardoor kan ik op de schietbaan het verschil maken met de concurrentie.”

Vos is al sinds zijn studententijd actief in het handboogschieten. ,,Maar dat was vooral ter ontspanning. Vorig jaar wilde mijn zesjarige dochter heel graag meedoen aan de Heemstede Loop. Omdat ik haar ging begeleiden, besloot ik zelf ook mee te doen aan de vijf kilometer. Ik ging dus trainen en dat beviel erg goed. Kort daarop kwam ik in aanranking met run archery. Zo kon ik schieten en rennen met elkaar combineren. Ik vind het een geweldige sport. Het maakt iets in mij los wat ik nog niet eerder heb gehad. Ik wil echt winnen. Als we door het bos rennen en ik zie een concurrent voor me, dan ga ik heel diep om hem terug te pakken. Het is een erg zware sport. Je wordt steeds vermoeider en daardoor wordt het lastiger om goed te schieten. Je moet je voorstellen dat je buiten adem bij de schietbaan aankomt. Elke kleine beweging in je lichaam kan ervoor zorgen dat je schot niet zuiver is. Het is dan ook belangrijk om je ademhaling onder controle te krijgen.”

In tegenstelling tot de meeste andere deelnemers aan de sport, gebruikt Vos een traditionele boog. ,,Een Robin Hood-boog noem ik het. De meeste boogschieters gebruiken een modernere boog met een vizier. Dat is toegestaan, maar het kost meer tijd om scherp te stellen op je doel. Ik ben hier veel sneller mee, bovendien is mijn boog lichter. Je moet de boog met je meedragen tijdens het rennen. Dus dat scheelt ook.”

Voor zijn zilveren plak op de sprint, won Vos ook al brons op de langere afstand. Het doel voor volgend jaar is duidelijk: ,,Het verschil met de nummer een is erg groot, maar ik ga er alles aan doen om te winnen. Ook hoop ik in samenwerking met VZOS en Suomi een sprint in Santpoort te organiseren.”

Net binnen