Premium

Column Brussels blik: Verbazing

Column Brussels blik: Verbazing

Mensen die het nieuws volgen, verbazen zich wat af. Zeker de afgelopen week.

Zoals ongetwijfeld bekend, leek er onlangs een gijzelingssituatie te zijn in een vliegtuig op Schiphol. Twee uur nadat de marechaussee het vliegtuig binnenstormde, bleek het om vals alarm te gaan. Roep eens in een vol vliegtuig: ,,Ik eet mijn haring graag met een zure bom’’, en je komt net niet voor een terrorismetribunaal terecht. Maar een gijzelingssituatie die niet echt blijft, heeft nog geen ontslagen vliegtuigpersoneel opgeleverd.

Maar verbaas boven baas. De wegen lijken drukker dan ooit. Door het weer, stakingen, wegblokkades en protestmarsen. Massaal wijken forenzen uit naar de trein. Uitgelezen kans voor de NS om haar reizigers een hart onder de riem te steken. Een gratis kopje koffie of meer treinen wellicht. In plaats daarvan komt ze met een mededeling. De boodschap: mensen met een voordeelurenabonnement hebben vanaf eind 2020 geen recht meer op 40 procent korting in de middagspits. Los van het feit dat het een gare beslissing is. De timing is – zoals we van de NS gewend zijn – perfect.

Of wat dacht je van de stakende leraren. Ik verbaasde me dat er 4000 basisscholen dicht waren vanwege stakingen woensdag. Omdat ik me kan voorstellen dat de druk om te staken voor een docent best hoog is. Maar wel stoer dat ze dat alsnog doen. Als het aan de onderwijsvakbond AOb had gelegen, was er sowieso niet gestaakt. Omdat ze genoegen wilde nemen met een zoethoudertje van 460 miljoen euro van minister Slob . Verkoop je huid nu eens wat duurder. Of leer je dat pas bij biologie? Een vak dat ze nog niet op de basisschool geven.

Toch zijn bovenstaande voorbeelden niet waar ik me het meest over verbaasde deze week. Er is namelijk één doelgroep die het niet zwaar heeft. En juist zij krijgt bijval als het gaat om nog meer luieren. Er is namelijk in Haarlem een baby-spa geopend. U leest het goed; een wellnesscentrum voor baby’s. Krijsen, kwijlen of op een fopspeen zuigen van verstandsverbijstering. Dat zijn mijn enige reactiemogelijkheden. Behoor ik daarmee ook tot de doelgroep?