Premium

Leerlingen uit Overveen kruipen in de klassieker van het Frans Halsmuseum in Haarlem

Leerlingen uit Overveen kruipen in de klassieker van het Frans Halsmuseum in Haarlem
Het is passen en meten bij het uitbeelden van een schuttersstuk.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Overveen

Het Kennemer Lyceum in Overveen viert in 2020 dat de school een honderd jaar bestaat. ,,Een rijke geschiedenis, waarin we veel hebben meegemaakt’’, stelt de kersverse rector Peter de Zoete.

Vrijdagochtend doet de drukte in de gangen en lokalen even vermoeden dat de geschiedenis nog wel verder teruggaat. Leerlingen lopen met papieren kragen om rond, vaak geschminkt met een baardje om het kostuum nog een extra accent te geven.

Het hoort allemaal bij de voorbereidingen voor hun ’tableau vivants’, levende voorstellingen van schilderijen uit de collectie van het Frans Halsmuseum.

Het is hoort bij het startsein voor het feestjaar, waarin onder andere nog een reünie, een boek over de geschiedenis van de school en groot feest voor de leerlingen op de kalender staan. ,,Het leuke aan de activiteit van vandaag is dat alle leerlingen meedoen, van brugklassers tot eindexamenkandidaten”, aldus De Zoete.

Een schilderij uitbeelden is best ingewikkeld blijkt al snel. Sommige houdingen zien er mooi uit op een schilderij, maar zijn erg ongemakkelijk als je het een paar minuten moet volhouden.

,,Mijn knieën doen pijn”, zegt een leerlinge die geknield met een schild onderdeel is van het ’tableau vivant’ van een schilderij van Peter de Grebber, waarin de stad Haarlem het zwaard voor het stadswapen krijgt. De leerling die de keizer uitbeeldt heeft zo zijn eigen problemen. Zijn baard gemaakt van watten valt steeds af op het moment dat docent Christel Huizinga een foto wil maken. ,,Merken jullie nu hoe gekunsteld de houdingen in een schilderij kunnen zijn.”

De activiteiten van de leerlingen zorgen voor een ’vrolijke chaos’ in de school maar volgens Meike Scholten van het Frans Halsmuseum zit er ook een boodschap achter. ,,We willen de Haarlemse jeugd kennis laten maken met onze collectie. Kinderen zien ook dat heel veel elementen in de beeldtaal van de schilderijen van toen nog steeds herkenbaar zijn in de foto’s die ze nu maken.”

Ze gaat met een jury waaronder ook ouders van school zitten de tien beste ’tableau vivants’ kiezen. ,,Maar later dit jaar gaan alle leerlingen van de school ook naar ons museum.”

Voor de meeste leerlingen is het uitbeelden van een schilderij een mooie gelegenheid om eens wat anders te doen. ,,Wij zijn de leukste klas van de leukste school”, roept een brugklasleerling uit klas 1AA tegen de verslaggever.

Zijn hele klas is druk bezig met het uitbeelden van het schilderij ’Feestmaal van de Haarlemse Cloveniersschutterij’ van Cornelis Cornelisz van Haarlem. Ze hebben een projectie van het schilderij op het schoolbord staan en alle hoofden genummerd.

Zo weet iedereen waar hij moet staan. De moderne tijd dringt steeds binnen. Want hoewel een schuttersstuk tot de klassiekers in de collectie van het Frans Halsmuseum behoort, is een activiteit anno 2019 niet compleet zonder een ’selfie’.