Premium

Piet Keurs wijsheden: ’Ga de eerste dag van een trainingskamp stiekem stappen, ze sturen je toch niet naar huis’

Piet Keurs wijsheden: ’Ga de eerste dag van een trainingskamp stiekem stappen, ze sturen je toch niet naar huis’
’Roep seks, dan moet je lachen’, het werkt goed voor Piet Keur en zijn biograaf Leo Oldenburger.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Zandvoort

Oud-voetballer en levensgenieter Piet Keur (58) las nog nooit een boek. Voor zijn door Leo Oldenburger geschreven biografie ’Stappen & Scoren’ maakte hij een uitzondering.

’Seks! Porno!’ Omstanders kijken verschrikt op als Piet Keur schunnige dingen richting de fotograaf van deze krant begint te roepen. Zijn biograaf Leo Oldenburger neemt de kreten al snel over. Keur buldert van het lachen. ,,Zei ik toch? Als je wordt gefotografeerd, altijd seks roepen. Dan weet je zeker dat je lachend op de foto staat.”

Het is een Keuriaanse wijsheid, zoals er wel meer in het boek staan. Zo kun je volgens de oud-voetballer van Haarlem, FC Twente, Feyenoord, SVV, Heerenveen en AZ het beste op de eerste avond van een trainingskamp het hotel verlaten om te gaan stappen. ,,Als ze je betrappen sturen ze je toch niet naar huis. Want dan is het trainingskamp voor niets geweest.”

Keur kan het weten. Stappen was altijd zijn grootste hobby. Nog steeds trouwens. Hij is net terug van het bedrijfsuitje in Berlijn van de Zandvoortse beachclub Mojo’s waar hij zomers strandbedjes verhuurt.

Waar een ander bij het drinken van een biertje ’proost’ of ’cheers’ zegt, gebruikt Keur steevast de uitspraak ’50 love’ om te toosten. ,,Ik speelde ooit een potje tennis en ze riepen steeds 15 love, 30 love. 40 love. Dus ik roep op een gegeven moment 50 love. Bleek dat helemaal niet te bestaan en ’game’ te heten. Wist ik veel. Dat is er altijd ingebleven.” Op vakantie in Duitsland paste Keur zijn lijfspreuk trouwens aan. ’Fünfzig liebe!’

Wie met Keur in het café zit, wordt snel meegezogen in zijn constante stroom van grappen en anekdotes. ,,En zo moet het boek ook lezen”, zegt Oldenburger. ,,Je moet het gevoel krijgen dat je op de hoek van de bar naar Keur zit te luisteren. Het boek geeft een uniek kijkje in het voetbal van de jaren tachtig en negentig. Het voetbal was destijds vrijer, minder afgeschermd. Er was nog geen social media, dat maakte het voor voetballers als Piet ook makkelijker om de beest uit te hangen.”

Wat heet. In zijn Heerenveen-tijd hing Keur bij stamkroeg Balk vaak letterlijk in de lampen en op wintersportvakantie hoekte hij ooit een ’irritante Duitser’ neer.

Stoot

Keur heeft nog weleens heimwee naar vroeger als hij op tv ziet hoe een speler na een doelpunt een ingestudeerde dans uitvoert.

,,Ga gewoon naar de fans en vier je doelpunt. Zie je het al voor je dat Barry van Galen en ik vroeger zoiets zouden doen? Wat een flauwekul. Weet je wat ik ook zo overdreven vind? Die hele rel rondom de Vitesse-spelers die met elkaar op de vuist gingen. Dat hoort er bij. Als iemand mij niet aanstond, gaf ik hem een stoot. Dan was je het tenminste kwijt. Niks mis mee, zoiets maakt een groep juist hechter.”

Het kwam Keur ook niet slecht uit dat voetbalwedstrijden in zijn tijd geregistreerd werden door slechts een camera. ,,Je kon veel meer doen zonder dat het in beeld was. Als je nu een klap uitdeelt, wordt het meteen door alle camera’s vastgelegd. Ik trok tijdens een wedstrijd alles uit de kast. Soms zat ik een hele wedstrijd tegen mijn tegenstander te praten. Intimideren of gewoon lekker ouwehoeren. Iemand uit zijn concentratie halen.”

Toch is het niet alleen maar lachen in het boek. In 2010 werd bij Keur prostaatkanker geconstateerd, een ziekte waar zijn vader eerder aan was overleden. De ziekte velde hem net toen zijn moeder overleed, ook aan de gevolgen van kanker. Inmiddels is Keur ’schoon’.

,,Nu heb ik spierreuma, die had ik nog niet gehad”, zegt ’ie met een bittere glimlach. ,,In de zomer heb ik nergens last van, maar als het kouder wordt heb ik veel pijn. Ook voetballen lukt nu even niet. Ik hoop dat ik in de zomer weer met de veteranen van Haarlem op het veld mag staan.”

HFC Haarlem is immers de grote liefde van Keur. Hij speelde er verdeeld over drie periodes in totaal negen seizoenen waarin hij precies honderd doelpunten maakte. ,,We werden twee keer vierde. Ik maakte de wedstrijden mee in de Europacup tegen Gent en Spartak Moskou. Uniek.” Oldenburger: ,,Wat mensen vaak vergeten is dat Keur technisch zeer begaafd was. Hij heeft bij elke club goed gepresteerd.”

Alleen zijn periode tussen 1989 en 1991 bij Feyenoord werd geen succes. ,,Natuurlijk denk ik er weleens over na hoe het ook had kunnen lopen. Pim Verbeek en Gunder Bengtsson waren mijn trainers. Dat liep niet. Ik had zelf wellicht ook meer voor mijn sport kunnen leven, maar zo is het nu eenmaal niet gegaan. Terugkijken heeft geen zin.”

Oldenburger: ,,Er wordt vaak over jongens als Theo Janssen, Barry van Galen en Piet gezegd dat ze veel verder hadden kunnen komen als ze voor hun sport hadden geleefd. Ik denk dat ze dan juist heel ongelukkig waren geweest. Ze hadden de ontspanning nodig om op de wedstrijddag te kunnen presteren.”

Keur is geen lezer. Zijn eigen biografie is het eerste boek dat hij heeft gelezen. ,,Twee keer zelfs. Ik vind het onwijs gaaf dat er een boek over mij is verschenen. Ik ben al meer dan twintig jaar gestopt en toch kennen mensen mij nog. Op vakantie werd ik laatst aangetikt door Feyenoord-fans. ’Hey Pietje!’. Dat vind ik een enorm compliment.”

’Stappen & Scoren’ wordt maandag gepresenteerd tijdens de Hi Ha Hondenlulshow in Het Patronaat. De show begint om 20 uur maar is uitverkocht.

Net binnen