Demonstratie van dertig historische trekkers in Haarlemmermeer, oudste is al bijna honderd jaar

De schuur waar de restauratiegroep van Meer-Historie met de oude tractoren in de weer is.© Archieffoto United Photos

Wessel Mekking
Haarlemmermeer

Liefst dertig historische tractoren zijn zaterdag in actie te bewonderen in de Plesmanhoek in Haarlemmermeer.

De jongste tractor is veertig jaar, de oudste bijna een eeuw oud. De trekkers en de oude ploegen zijn in prima conditie dankzij hun eigenaren en de restauratieploeg van Meer-Historie, dat zich inzet voor het behoud van Haarlemmermeers erfgoed.

Laatstgenoemde restauratiegroep houdt vier trekkers in stand. Het gaat onder meer om een tractor uit 1948. ,,We hebben heel wat werk gehad om die weer aan de gang te krijgen. Die trekker had jaren stilgestaan en krijgt het zaterdag even zwaar’’, vertelt coördinator Jan Blom van de restauratieploeg, die bestaat uit ongeveer vijftien man.

Wethouder Marja Ruigrok start het ploegen zaterdag om 10.30 uur. Tot ongeveer 15 uur kan het publiek, dat gratis toegang heeft, zien hoe de grond in de jaren zestig werd bewerkt. Het is ook een soort wedstrijd, vertelt Blom. De drie deelnemers die hun stukje land het mooist omploegen, krijgen een prijsje.

Het ’levend erfgoed’ is zaterdag te bewonderen langs de IJweg ter hoogte van nummer 74. De ploegdag wordt georganiseerd in samenwerking met en op grond van Recreatieschap Spaarnwoude.

Net binnen