Premium

Bomenkap in Haarlem-Schalkwijk op laatst afgewend dankzij actie van buurtbewoner Erna Starink

Bomenkap in Haarlem-Schalkwijk op laatst afgewend dankzij actie van buurtbewoner Erna Starink
Erna Starink met achter haar de medestrijders tegen de kap van bomen in het Schalkwijkse park.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Bomen zijn emotie en die emotie kwam maandagmorgen in het Majoor Bosshardtplantsoen in Haarlem-Schalkwijk naar boven. De gemeente wilde vier bomen kappen maar een hevig geëmotioneerde Erna Starink stak daar met lokale politici en de Bomenridders een stokje voor. Starink was bereid ver te gaan: ,,Desnoods keten ik me vast aan een boom.’’

Vrijdagmiddag viel bij de buurtbewoners de brief in de bus dat er bomen zouden worden omgezaagd in het plantsoen, dat achter de huizen en flats van de Stresemannlaan verscholen ligt. In het plantsoen met veel gras staan twee groene hagen van bomen, die slordig in elkaar zijn gegroeid.

Daar moet het snoeimes in om wat meer kleur en openheid in het park te brengen, had de gebiedsbeheerder gedacht. De renovatie, die twee weken zou duren, werd als ’klein onderhoud’ gezien. Immers: er zijn daar een jaar geleden nieuwe huizen gebouwd en de gebiedsbeheerder vond het hoog tijd om het groen te renoveren.

Handtekeningen

De gemeentelijke aankondiging van het kapwerk viel Erna Starink rauw op het dak. Zij woont direct aan het plantsoen en is er juist zeer op gesteld dat de bomen haar het zicht ontnemen op andere huizen.

Zij liet het er niet bij zitten en zette het afgelopen weekeinde een handtekeningenactie op touw. Ook wist ze de Bomenridders te mobiliseren en vier gemeenteraadsleden van de SP en GroenLinks. Al met al waren er maandag meer dan tien mensen in het park aanwezig om tegen de bomenkap te protesteren.

Starink ziet het met afgrijzen aan, als de bomen zouden wijken. Eerder zijn er volgens haar al kastanjes en populieren geveld in het stukje groen van zo’n zestig bij veertig meter. Nog meer kaalslag maakt het park ’fantasieloos’ in haar ogen. ,,Er zitten egels. In het broedseizoen zie je er jonge meeuwen lopen. Daar wordt geen rekening mee gehouden.’’

Foutje

De gebiedsbeheerder erkende dat hij met de brief, afgelopen vrijdag in de bus gedaan, en het maandag geplande renovatiewerk te hard van stapel is gelopen. Tussen de aankondiging en het kappen moeten toch twee of drie weken zitten. ,,Een foutje in de planning.’’

De gebiedsbeheerder gaat nu in overleg met de buurt om het parkje mogelijk opnieuw in te richten.

In de buurt wisselen echter de wensen. Buurtbewoner Starink wil dat alles in het park bij het oude blijft. Buurtbewoner Dilek Karci, een jonge moeder die eveneens direct aan het parkje woont, verwelkomt veranderingen wel.

Meer voorzieningen voor de kinderen, zegt ze. ,,Een voetbalveldje.’’ Dat stuit weer tegen de borst van de Bomenridders, die liever alleen maar groen en grote bomen zien.

Als het park anders wordt ingericht, zal dat ongetwijfeld leiden tot discussie. Iedereen is het er wel over eens dat de buurt is overvallen met de plotselinge bomenkap. GroenLinks-raadslid Melissa Oosterbroek heeft daar iets op bedacht. ,,Plaats op een te kappen boom een bordje, met een kleine uitleg. Bijvoorbeeld ’ik ben ziek’ of ’mijn buurman heeft meer ruimte nodig’.’’

Raadslid Frits Garretsen van de SP onderschrijft het idee van de bomenbordjes. Hij wil ook dat de vergunningverlening voor het kappen van bomen helderder wordt.