Premium

Kennemer Cup brengt schaatsclubs op ijsbaan Haarlem nader bij elkaar

Kennemer Cup brengt schaatsclubs op ijsbaan Haarlem nader bij elkaar
De opzet van de IJskonijn Cup bleek ook bij de volwassenen goed te werken.
© Foto Arjen Goudriaan
Haarlem

De langebaanschaatswedstrijden op de Haarlemse schaatsbaan zijn populairder dan ooit. De Kennemer Cup slaat aan.

Een aantal jaren geleden lag het langebaanschaatsen voor amateurs een beetje op zijn gat. ,,De verschillende schaatsverenigingen die gebruik maken van de ijsbaan, organiseerden hun eigen wedstrijden. Dat was bedoeld voor hun eigen leden. Als er nog plekken over waren, konden schaatsers van andere verenigingen op het laatste moment meedoen. Daar werd weinig gebruik van gemaakt”, vertelt Maureen Meekel, de coördinator van de Kennemer Cup. ,,Soms moesten wedstrijden zelfs worden geannuleerd omdat er te weinig animo was.”

Hoe anders is dat tegenwoordig, de Kennemer Cup en de juniorencompetitie om de IJskonijn Cup trekken op een avond zo’n tweehonderd schaatsers. De verschillende schaatsverenigingen hebben de handen ineen geslagen. In plaats van allemaal een eigen wedstrijd organiseren, rijden ze allemaal tegen elkaar in de Kennemer Cup. Rijders kunnen zich inschrijven voor verschillende afstanden. De uitslagen tellen vervolgens mee voor het klassement van de Kennemer Cup.

,,Het is cluboverstijgend”, zegt Sjaak ’t Hoen, voorzitter van de Baancommissie, het orgaan waar alle ijsclubs bij zijn aangesloten. ,,Aanvankelijk was er een beetje weerstand. Mensen waren bang dat ze niet meer met elkaar konden schaatsen. Inmiddels is dat verdwenen. Het zorgt voor meer verbinding tussen de clubs. Met elkaar sta je sterker.” Meekel: ,,Je merkt dat je minder kliekjes hebt. Juryleden leren elkaar kennen en verenigingen steken elkaar de helpende hand toe. Als de trainer van mijn dochter afwezig is, dan is er altijd wel een trainer van een andere club die in wil springen.”

De opzet van de Kennemer Cup is afgekeken van de jeugdcompetitie. Al in 2008 kwam Sjoerd Adema met het idee voor de IJskonijn Cup op de proppen.

Succes

Alle jeugdleden van de Haarlemse verenigingen rijden in een gezamenlijke competitie. ,,Bij kinderen is het al jaren een succes. We hebben veel deelnemers en brengen kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking met de schaatssport”, vertelt coördinator Huub Nikkels. ,,Het gaat bij de IJskonijnen om het plezier in sport. Toch heeft de cup ook veel schaatstalent afgeleverd. Esther Kiel won onlangs de Kraantje Lek Trofee, zij is als pupil ook begonnen bij de IJskonijnen. Ook Melissa Wijfje heeft in het verleden nog meegedaan.”

De Kennemer Cup is inmiddels zo populair dat sommige afstanden vol zitten. Schaatsbaan Haarlem ondersteunt het toernooi vanaf dit seizoen met het sponsoren van de verschillende bekers. ,,Daar zijn we erg blij. Het is mooi om te zien dat zij het initiatief ook ondersteunen”, sluit ’T Hoen af.

Net binnen