Bewegend Verleden: kerst in 1968 [video]

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: kerst in 1968.

Als Sinterklaas is geweest, schakelen de meeste gezinnen snel weer over naar het volgende evenement. Kerststress. We zien in dit filmpje van Bert van Schie (1930-2013), een overtuigd amateurfilmer en -cineast, dat het er vroeger niet veel anders toeging dan in 2019.

Van Schies films zijn geschonken aan het Noord-Hollands Archief. Van Schie filmde zijn eigen gezin aldus het Noord-Hollands Archief (in Overveen?) tijdens de voorbereidingen voor kerst.

Wanneer dat was, is onbekend. Maar aan het begin van de film (zonder geluid) is een soort poster in beeld waarop ’kerst 1968, hart voor de wereld’ lijkt te staan. We gaan er van uit dat Van Schie zo zijn film slim dateerde. 1968 klopt ook wel met de kleding en interieur in het filmpje.

We zien dat vader met het gezin de dozen met kerstspullen van de vliering haalt. De kerstboom en kerststal worden opgezet, de tafel gedekt en het genoten van het kerstdiner.

De hond mag tot slot de pannen uitlikken.

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)