Premium

OM heeft meerdere verdachten op het oog voor berg vuurwapens in Hoofddorpse wijk Graan voor Visch

OM heeft meerdere verdachten op het oog voor berg vuurwapens in Hoofddorpse wijk Graan voor Visch
Onderzoek na de wapenvondst.
Schiphol / Hoofddorp

Het openbaar ministerie heeft meerdere verdachten op de korrel die iets te maken zouden hebben met de grote partij vuurwapens die op 27 maart werd aangetroffen in Hoofddorp. Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting op de rechtbank op Schiphol.

Het onderzoek in deze zaak is nog lang niet afgerond. Alleen Ugur O. zit momenteel in voorarrest op verdenking van het bezit van vuurwapens. Die werden aangetroffen in een auto die in een garagebox in de wijk Graan voor Visch stond. De 27-jarige O. huurde deze box eerder. Hij beweert de garagebox niet in gebruik te hebben gehad tijdens de wapenvondst.

Volgens zijn advocaat Alexander Admiraal werden O.’s DNA-sporen in de auto aangetroffen doordat hij de garage eerder wel veelvuldig gebruikte. De 27-jarige man ontkent het wapenbezit. ,,Dit is niet wat het lijkt. Die spullen zijn niet van mij’’, zei hij.

In de auto in de garagebox lagen onder meer acht automatische vuurwapens en meerdere handgranaten. In totaal ging het om meer dan twintig verboden wapens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd na de vondst opgeroepen.

Namen weggelakt

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet nog meerdere sporen onderzoeken die na de vondst werden aangetroffen. In het voorlopig dossier waren de namen van de andere verdachten weggelakt om het onderzoek niet te schaden. O.’s advocaat Alexander Admiraal vond dat sprake was van het onthouden van processtukken. Volgens de officier van justitie zijn die namen weggelakt in het belang van het lopende onderzoek. ,,De puzzel wie achter deze wapenorganisatie zit, is nog niet gelegd’’, vertelde de aanklaagster.

Voorarrest

Strafpleiter Admiraal vroeg tevergeefs om de opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt. Volgens de advocaat kan O. het onderzoek niet frustreren, het is immers iedereen bekend dat de grote partij wapens was aangetroffen. De aanklaagster vreesde dat de 27-jarige man medeverdachten zou beïnvloeden als hij op vrije voeten zou komen.

De rechtbank besloot dat O. nog zeker een kleine drie maanden in voorarrest blijft. In de ogen van de rechters kan de 27-jarige man wel degelijk het onderzoek frustreren als hij op vrije voeten is. O. wordt ook verdacht van heling van een auto en witwassen.

De volgende pro forma-zitting over deze zaak staat gepland voor 2 april. O. zal dan nog geen straf horen eisen. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog onduidelijk.