Lekker weekend in de Tuin van de Smid

Lekker weekend in de Tuin van de Smid
© Foto Hedske Vochteloo

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag legt Vrij Weekendmagazine vandaag voor aan Barbera van de Geijn, die elke ochtend op haar yogamatje aan de dag begint.

In maart is het theehuis dat ze samen met haar man Sjaak runt zeven jaar open. Een polderoase net buiten Leiden.

De Leidse had graag op een boerderij gewoond. „Maar toen vond Sjaak deze plek voor me”, zegt ze lachend.

Drie kleine hangbuikzwijntjes ploegen met hun neus de zompige modder om, de Ouessantschapen scharrelen tussen de bomen, een peuter springt met zijn laarzen in een plas. En even verderop zit de kas vol met wandelaars die een warme kop koffie drinken. Hier start Barbera’s weekend. Terwijl de regen zachtjes tegen het raam van de kas tikt, maakt zij boeketjes. Op tafel ligt een berg bloemen. „Ik vul elk weekend zo’n veertig vaasjes. Daarnaast beheer ik de social media, sta ik in de keuken, zorg ik dat het er hier als een gezellige huiskamer uitziet”, vertelt ze. Het is dan ook niet zo raar dat ze in een week zo’n 60.000 stappen zet. „Maar in de zomer zijn dat er 100.000, dan hebben we veel bruiloften hier. We sluiten dan een uur later dan in de winter en eten vaak buiten op het terras met het personeel. Onze kinderen eten ook vaak een hapje mee. We zijn één grote familie.”

Barbera start de dag altijd op haar yogamatje. „Ik volg het YouTube-kanaal van Adriene, die elke dag weer een andere oefening aanbiedt. Daarna ga ik naar de markt om bloemen te halen. Ik heb mijn vaste kraam en koop altijd bij twee jongens uit Warmond. Zomers komen de meeste bloemen vers uit onze tuin.”

Op het complex dat het stel eerst vijf jaar huurde en dat sinds twee jaar in hun bezit is, staan drie kassen. Hun ’Tuin van de Smid’ is een walhalla voor vegans en vegetariërs. „We wilden niet alleen goed voor de dieren zorgen, maar ook goed voor de mens. Onze dochter Vie is allergisch voor gluten. Dan is uit eten gaan heel moeilijk. Die ervaring gebruiken we in ons theehuis. Bij ons thuis is iedereen vegetarisch. Dat is gekomen door de documentaire ’Game changer’ van Netflix. Er heerste toen in Nederland BSE. Onze oudste zoon Pim was net geboren en toen ik een hapje stond te maken voor hem, dacht ik wat voor troep stop ik eigenlijk in dat pure lijfje?”

Het echte weekend begint voor Barbera en Sjaak eigenlijk pas op maandag. „Dan zijn we samen vrij. We gaan dan wandelen of bezoeken een museum. Op vrijdag ben ik ook nog vrij. Dan teken ik graag of maak ik kijkkistjes. Dit zijn kistjes met dingen die ik in de natuur vind, maar bijvoorbeeld ook met oud speelgoed van de kinderen. Ik kan uren met zo’n kistje bezig zijn en je recyclet meteen spullen. ”

Barbera werkte voorheen als psychologe met autistische kinderen, maar na een loopbaantraject besloot ze meer met haar handen aan de slag te gaan. „Uit de loopbaantest kwam de suggestie bloemist of chocolatier. Toen Sjaak na een rondje hardlopen hier in de polder deze vervallen schuur zag, ontstond meteen het idee voor een theehuis. Ik had het gevoel dat de stad dit nodig had. Een plek om te ontspannen in de natuur.”

Het theehuis in de Knotterpolder biedt naast een biologisch ontbijt of lunch ook natuureducatie. „We hebben een natuurspeeltuin en in de hooischuur samen met de IVN een natuurclub voor kinderen, genaamd de Polderbende. Daarnaast kunnen volwassenen ook deelnemen aan excursies in de natuur. Vleermuizen spotten bijvoorbeeld. Ook hebben we hier in de zomer yoga. Dan lig je op je matje tussen de schapen en de parelhoenders. Zo willen we zoveel mogelijk mensen laten genieten van deze heerlijke plek.”

Hoe breng jij je weekend door?

Mail het naar vrij@mediahuis.nl