Bewegend Verleden: Hoofddorp in de winter, 1938 [video]

Hoofddorp

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de nieuwe ijsbaan van Hoofddorp, geopend in 1938.

Het Noord-Hollands Archief heeft een ’dienstverleningsovereenkomst’ met het Historisch Archief Haarlemmermeer. In dat archief bevindt zich een film van de nieuwe ijsbaan in Hoofddorp, van december 1938.

De film ’Als het winterd in de Haarlemmermeer’ is gemaakt door Pieter Schelvis (1894-1964): letterzetter, motorrijder, fotograaf en eigenaar van de Eerste Hoofddorpsche Fotohandel. Schelvis woonde aan de Fortweg 49, met het mooie korte telefoonnummer 2540-290.

Op zijn film van meer dan 10 minuten (zonder geluid) zien we winterse beelden van Hoofddorp en de ijsbaan aan de Concourslaan met onder meer schoonrijden door Cees Meeuwig en Antje Mienis, een ’hardrijderij’ voor dames en een wedstrijd sleetje trekken. Ook zien we mensen schaatsen op de Hoofdvaart en een sneeuwballengevecht.

In Haarlem’s Dagblad van 30 maart 1937 werd verteld over de aanleg van de nieuwe ijsbaan van 80 meter breed en 200 meter lang op het gemeentelijk sportterrein.

Daarvoor werd water uit de sloot langs het Modderpad, naast een overdekte tribune, gepompt. Dat water belandde ’in een gebied omgeven door een lage aarden wal’: de ijsbaan.

,,Er is daar plaats voor honderden toeschouwers. Bij fellen kouden Noordoostenwind zal groote luwte worden verkregen door de beplanting en bebouwing langs de Prins Hendriklaan.”

Op 7 oktober 1938 lezen we meer in Haarlem’s Dagblad meer over de aanleg: ,,Vele moeilijkheden zijn overwonnen voor de tot stand koming van de nieuwe baan. De electrische proefbemaling heeft bewezen, dat het zeer wel mogelijk is het terrein onder water te houden.”

Op maandag 19 december ging de nieuwe baan open: ,,Hoofddorp kan zich beroemen op een schittterende ijsbaan, die mede door haar ligging tot een der mooiste van ons land kan gelden’’, aldus Haarlem’s Dagblad.

Een dag na de opening is de ijsbaan voor het eerst verlicht en trad er een muziekkorps op. Het vroor hard, in 1938 met ijs van wel 10 centimeter dik op het Spaarne. De schoolkinderen kregen die dag vrij om te schaatsen.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Net binnen