Ymere levert in Hoofddorp 76 toekomstbestendige woningen op

Hoofddorp

Corporatie Ymere heeft 76 woningen in het Leeghwaterkwartier van Hoofddorp opgeleverd. De huurhuizen zijn het afgelopen jaar grondig opgeknapt en energiezuiniger gemaakt.

De woningen aan de Likenssraat, Kockstraat, Van Gennepstraat en Boslaan hebben nieuwe gevels met isolatie gekregen en de daken zijn geïsoleerd. Met mechanische ventilatie en luchtroosters is een goed binnenklimaat gerealiseerd. De woningen hebben nu energielabel B. Als de bewoners dat wilden, werd een tweede toilet in de badkamer gerealiseerd. Als het nodig was, werden keuken, toilet en badkamer vernieuwd.

De bewoners moesten tijdens de werkzaamheden tijdelijk verhuizen naar een ander woning, sommigen zelfs twee keer. Het project is met een borrel voor alle betrokkenen en bewoners in het nabijgelegen restaurant L’Hirondelle afgesloten.

Het project had een lastige start. Het was aanvankelijk de bedoeling de woningen te slopen voor nieuwbouw, net als in het Leeghwaterkwartier rond het Van Ewijkplantsoen is gebeurd. Daarvoor had Ymere tijdens de economische crisisjaren niet genoeg budget. Er werd overgestapt op behoud van de bestaande woningen met ingrijpende maatregelen om ze op een modern niveau te tillen.

Een aantal bewoners was het daar niet mee eens en spraken van een ’cosmetische aanpak’. „We blijven in de ellende wonen. We krijgen niet meer dan een nieuwe gevel. De problemen die overlast geven in deze woningen blijven bestaan en worden niet of nauwelijks aangepakt.” Omwonenden stelden dat zij hun huis hebben gekocht in de veronderstelling dat ze nieuwe woningen voor de deur zouden krijgen. „Ymere komt haar afspraken niet na”, stelden zij. Wie deze bewoners zijn, is nooit bekend geworden. Ze protesteerden anoniem ’om te voorkomen dat Ymere dit tegen ons kan gebruiken’.

Ymere wilde met de bewoners in gesprek als zij zich bekend zouden maken. ,,Wij zijn altijd gevoelig voor argumenten, dan kunnen we kijken hoe daar op te reageren.’’ De bewoners maakten zich niet bekend. Ze zochten wel anoniem contact met de pers maar die reageerde daar niet op.