Premium

WonderYears Trio maakt jazz van muziek Stevie Wonder in de Pletterij in Haarlem

WonderYears Trio maakt jazz van muziek Stevie Wonder in de Pletterij in Haarlem
Jasper Blom, Felix Schlarmann en Sean Fasciani vormen het WonderYears Trio.
© Publiciteitsfoto
Haarlem

Jasper Blom begint het het concert van zijn WonderYears Trio in het Haagse jazzcafé September met een grap: „Stevie kan er vanavond helaas niet bij zijn.”

Zoals hij ook met een kwinkslag zegt dat de verschillende stukken niet aangekondigd zullen worden. Maar wie ze allemaal herkent en na afloop het correcte lijstje bij de saxofonist inlevert krijgt gratis toegang tot het volgende optreden – in Eindhoven.

Boy Edgar Award

Een echte geinponem is hij niet, de vierenvijftig jarige Blom die afgelopen jaar de Boy Edgar Award in ontvangst mocht nemen – de belangrijkste jazzprijs die ons land kent. En volstrekt terecht. Een uiterst serieuze musicus. Vrijdag 14 februari speelt hij met WonderYears in de Pletterij en in juni komt hij daar nog een keer terug met het Zilt-4tet rond de jonge trompettist Ian Cleaver.

WonderYears, waarin Blom improviseert op basis van liedjes van Stevie Wonder, wordt door de saxofonist gevormd samen met slagwerker Felix Schlarmann – bekend van de powerjazzformatie Bruut! – en contrabassist Sean Fasciani, die ook bij Krupa and the Genes speelt.

Blom wil best wel wat over de voorkeur voor Stevie Wonder repertoire zeggen, maar dan ook bij het begin beginnen, benadrukt hij.

„Toen ik destijds met jonge kinderen in de auto naar Zuid-Europa reed, was Stevie Wonder de enige muziek die zowel de kinderen als ik zelf dagenlang kon aanhoren. Dus dat hebben we toen heel veel gedraaid. Ik kende het natuurlijk wel uit mijn tienerjaren, maar nu hoorde ik eigenlijk pas echt hoe goed het was. Ik jamde al regelmatig met Felix en Sean en op een gegeven moment stelde ik voor om dat Wonder-repertoire als uitgangspunt te nemen. Ik hield meteen van de complexiteit en melodisch is het prachtig. Dat merk je als je er op improviseert. De harmonieën sluiten heel erg aan bij de jazz.”

Aandacht

Eigenlijk wilde Blom dat zijn WonderYears Trio een beetje ’onder de radar’ zou blijven. Maar dat is zeker niet gelukt. „Nou ja, je kunt niet ieder project waar je aan werk evenveel aandacht geven. Je hebt maar een beperkte tijd in dit leven. We hebben ook niet veel moeite gedaan om met dit trio ’gigs’ te krijgen. Maar het is grappig dat dit Stevie Wonder repertoire zoveel aandacht krijgt en we vinden het zelf ook erg leuk om te spelen.”

„Een van de eerste optredens was in het Bimhuis tijdens de UITmarkt. Nou hebben we daar wel vaker gestaan – en telkens voor twintig mensen of zo. Nu kwamen we uit de kleedkamer de zaal in en het was afgeladen.”

WonderYears Trio maakt jazz van muziek Stevie Wonder in de Pletterij in Haarlem
Stevie Wonder tijdens een optreden in april 2019.
© Archieffoto ANP

Juiste noten

In het Haagse jazzcafé September speelt de groep niet lang, zes of zeven nummers, maar laat Blom wel op bewonderenswaardige wijze horen waartoe hij in staat is. Hij speelt ontzettend veel noten en altijd de juiste. En wie zich een beetje wil voorbereiden kan het beste het Wonder-dubbelalbum ’Songs in the Key of Life’ beluisteren.

Bloms belangrijkste groep is zijn Quartet, waarmee hij bezig is een tiental albums uit te brengen – in mei moet de zevende verschijnen. Muziek is voor hem een voortdurende zoektocht, waarbij hij eigenlijk nooit weet waarnaar hij precies op zoek is. Zijn spel bevindt zich doorgaans in het grensvlak tussen compositie en improvisatie.

Daarbij is hij een musicus voor wie alleen het spelen telt. Aan imago doet hij niet. „Ik kan mij ook absoluut niet voorstellen dat ik in een rode leren broek sta te spelen, zoals Eric Vloeimans doet; ik zou mij een clown voelen.”

Zilt 4tet

Komende zomer komt Jasper Blom terug naar De Pletterij met het Zilt 4tet rond trompettist Ian Cleaver. „Dat is een gevolg van mijn docentschap aan het conservatorium. Dan speel je niet alleen in de klas, maar ook in het café. En Ian is zo’n ongelofelijk talent. Hij nodigde mij uit om in de kroeg Zilt op de Zeedijk te komen spelen en van het één komt dan het ander. Hij kwam met allerlei stukken van Mengelberg die we zijn gaan uitwerken. Dat is heel organisch gegroeid. Mensen zeggen wel eens: Wat goed dat jij als routinier met al die jonge mensen wilt spelen. Maar zij hebben er werkelijk geen idee van hoe hoog dat niveau is.”

Te zien: Vrijdag 14 februari, Pletterij, Haarlem (Wonder Years) en donderdag 11 juni Pletterij, Haarlem (Japer Blom & Ian Cleaver Zilt 4tet)