Premium

Carnaval in De Zilk zonder optocht: ’Dus dat. Afgelopen, door. En nu feesten’

Carnaval in De Zilk zonder optocht: ’Dus dat. Afgelopen, door. En nu feesten’
Prins Sjonnie (linksonder) en de andere carnavalliefhebbers in De Zilk laten de pret niet bederven door de wind.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
De Zilk

Na Noordwijkerhout op zaterdag, moest ook carnavalsvereniging De Duinknijnen in De Zilk zondag besluiten tot het onvermijdelijke: de optocht van praalwagens ging niet door.

,,We zagen het zaterdagmiddag al aankomen. Zondagochtend lazen we de weerberichten en hebben we als bestuur met elkaar overlegd. Daarna zijn we iedereen gaan bellen om te vertellen dat de optocht niet door kon gaan. Dat is best even slikken’’, vertelt Fred Meiland, voorzitter van De Duinknijnen.

Om het leed voor de makers - die vaak maanden bezig zijn geweest met hun praalwagens - wat te verzachten, is de jury toch iedereen langs gegaan om alle wagens te beoordelen. De prijzen worden ook gewoon uitgereikt. ,,Vrijwilligers hebben foto’s gemaakt van alle wagens en tijdens de prijsuitreiking laten we die zien”, legt Cliff van Haaster uit. ,,Mensen hebben zo hard gewerkt, dat willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan.’’

Het feest is dus naar binnen verplaatst. De grote zaal van De Duinpan staat zondagmiddag goed vol met inwoners van De Zilk en leden van carnavalsverenigingen uit omliggende dorpen. Er wordt gedanst, gekletst en gedronken in de meest uiteenlopende kostuums.

Gelukkig kan Meiland snel uitleggen waarom zoveel mannen in badjas of pyjama naar het feest zijn gekomen. ,,Dat zijn De Keiebijters uit Noordwijkerhout. Die gaan op zondagochtend om negen uur fruhshoppen, waarbij ze verkleed gaan in pyjama of badjas.”

Toespraak

Voor Prins Sjonnie (Fred de Winter) is de afgelasting van de optocht geen reden lang bij de pakken neer te zitten. Met schorre stem houdt hij een korte maar krachtige toespraak. ,,De optocht ging niet door. Dus dat. Afgelopen. Door. En nu feesten!”

Want er mogen tijdens de carnaval dan sloten bier doorheen gaan, het gaat volgens Meiland om veel meer dan dat. ,,Carnaval draait om plezier. Omdat iedereen verkleed is, maakt het niet uit of je arm of rijk bent.” Het is een feest waar het hele dorp naartoe leeft. ,,Als het dan zover is, barst je van de adrenaline en heb je bakken energie. Dat duurt tot woensdag en dan moeten we echt even bijkomen”, zegt Prins Sjonnie. Zijn dochter Muriël valt hem bij. ,,Je bouwt echt een band met elkaar op, waarbij je niet alleen de hoogte-, maar ook de dieptepunten met elkaar deelt.”

,,Je ziet hier ook de eensgezindheid van De Zilk en de omliggende bollendorpen. Het lijkt wel drukker hier op zondagmiddag dan andere jaren. Want we willen toch even elkaar een hart onder de riem steken”, legt hij even later uit. ,,Dat hebben we zaterdag ook in Noordwijkerhout gedaan.”

De organisatie heeft nog even overwogen om de optocht naar later in de middag te verplaatsen, omdat dan de wind wat zou gaan liggen en zelfs de zon zich zou laten zien. ,,Maar dat wilde de gemeente niet”, zegt Meiland. ,,De wagens zouden dan nog te laat op de weg zijn om naar huis te gaan en met slechte verlichting zou dat onveilig zijn. Daar staan we volledig achter.”

Het mag de feestvreugde niet drukken. Prins Sjonnie schat in dat zeker zeven tot tachtig procent van het dorp meedoet aan carnaval. ,,Hier in De Zilk krijgen mensen het met de paplepel ingegoten. We beginnen op vrijdagmiddag met het carnaval op school. Maandagmiddag hebben we het seniorencarnaval en ook een feest voor de allerkleinsten”, aldus Meiland. Na dinsdagavond, Vastenavond, begint het gewone leven weer.