Premium

Velsen van Vroeger: toen winters nog echte winters waren, met ijspret op vijver in Velserbeek

Velsen van Vroeger: toen winters nog echte winters waren, met ijspret op vijver in Velserbeek
© foto gerard stoof

Als Koning Winter mee zou werken, had het vandaag prima schaatsweer kunnen zijn. Maar Moeder Natuur gaat zoals immer haar eigen gang. Dan vroeger, als er in de ganse gemeente Velsen nog volop ijs ligt en er tijd en ruimte is voor plezier en jolijt.

Zoals hier - in 1913 - op een van de vijvers in Velserbeek. Waar alleen kinderen uit het dorp Velsen mogen schaatsen. Links ziet u Huis Velserbeek en rechts, verscholen achter wat bomen, staat het koetshuis nog.

Er is flink wat volk op de been en enkele mannen vooraan hebben gewichtige papieren in handen. Waarschijnlijk vormen zij de jury van een wedstrijd op het ijs. De jury: (van links naar rechts) timmerman Klaas Steen, baron Willy van Tuyll van Serooskerken, NN, schildersbaas Andries van Zadel, loodgieter Hendrik Bonarius en smid G. Minkema.

Vier van de heren hebben fraaie schaatsen ondergebonden. De man met uniformpet niet; wellicht is dat een bos- of een veldwachter. Ze maken in ieder geval tijd voor fotograaf Gerard Stoof, die het ijzige tafereel op de gevoelige plaat vastlegt.

Het koetshuis wordt in 1939 afgebroken. Het herenhuis is dan al een hotel, waar in 1940 eerst manschappen van de Nederlandse Infanterie en daarna vluchtelingen op weg naar Engeland onderdak vinden. Daarna vorderen de Duitsers het gebouw om onze ongenode oosterburen in te kwartieren.

Vervolgens gebruikt de Duits-gezinde burgemeester van Velsen, NSB’er Tjeerd van der Weide, het statige huis als ambtswoning. Wegens zijn verkeerde activiteiten in de oorlog wordt hij ter dood veroordeeld.

Die straf wordt in 1947 uitgevoerd. Daarna nemen diverse onderzoekers naar de vermeende Velser Affaire het pand in gebruik en later ook nog Openbare Werken van Velsen.

Guus Hartendorf

Net binnen