Premium

Schrik door brand in rijksmonument in Oud-Velsen: ’Ik zag opeens ook áchter de kachel vlammen’

Schrik door brand in rijksmonument in Oud-Velsen: ’Ik zag opeens ook áchter de kachel vlammen’
Het blussen van de brand was nog een lastig karwei.
© foto ko van leeuwen
Velsen-Zuid

Een brand in de schoorsteen van een rijksmonument aan de Torenstraat in het dorp Oud-Velsen (Velsen-Zuid) - anno 2020 gebruikt als woning - heeft vrijdagavond flink wat schrik veroorzaakt.

De bewoonster van het pand kan zondag, bijna 48 uur na het incident, opgelucht ademhalen. Immers: de schade aan haar onderkomen valt uiteindelijk mee. Maar door harde windstoten had het ook anders kunnen aflopen.

,,Mijn houtkachel brandde vrijdagavond. Na een rukwind ging het mis. Ik zag opeens ook áchter de kachel vlammen. Ik liep naar buiten en merkte dat er vette rookpluimen uit de schoorsteen kwamen. Ik wist dat het niet goed zat en heb meteen de brandweer gebeld. Gelukkig kwam er snel hulp.’’

Brandweerlieden ontdekten volgens de bewoonster dat de schoorsteen van haar huis al langere tijd niet goed genoeg was geveegd.

,,Daardoor zat er een soort zwarte koek onderin, vlakbij de kachel. Die koek had vlam gevat. Ik schrik niet zo snel. Maar je gaat wel denken: Wat had er kunnen gebeuren? Bijvoorbeeld als ik in bed had gelegen. Dan was misschien de hele tent afgefikt. Ik gooi altijd minstens een uur voordat ik ga slapen het laatste blokje hout in de kachel. Maar soms gloeien er bij het naar bed gaan nog wel wat stukjes na.’’

De Velsense, die sinds 1977 in de voormalige, gerestaureerde stal woont, hoefde door de brand niet tijdelijk elders onderdak te zoeken. Van veel schade is dus geen sprake. ,,Maar wat er is gebeurd, vind ik wel heel vervelend. Ook omdat ik m’n huis nog niet zo lang geleden van binnen helemaal heb laten opknappen.’’

Het pand aan de Torenstraat, dat op de lijst met Velsense rijksmonumenten staat, stamt uit de 17e eeuw. Het blussen van de schoorsteenbrand bleek trouwens nog een lastig karwei. Verkeerd geparkeerde auto’s zorgden er naar verluidt voor dat toegesnelde brandweerlieden enige moeite hadden om met hun voertuig bij de woning te komen.

Een poging om de brand van bovenaf uit te krijgen, mislukte vervolgens. Uiteindelijk besloten de blussers de houtkachel in de woning aan de kant te schuiven, om de vlammen vanaf die kant te doven. Dat leverde wel succes op.

De hulpverleners zouden vrijdag al met al pakweg anderhalf uur rond de woning in touw zijn geweest.