Premium

Spannende duels tussen de baskets: Velsense basisscholen strijden om hoogste eer

Spannende duels tussen de baskets: Velsense basisscholen strijden om hoogste eer
Spanning bij een doelpoging in de wedstrijd tussen de Franciscusschool en de Zefier.
© United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden

Sporthal IJmuiden-Oost stond zondag af en toe te trillen op de grondvesten. Achttien teams van Velsense basisscholen doen hun uiterste best om basketbalkampioen van Velsen te worden. Er werd dit weekend gespeeld tot aan de halve finales.

,,Het toernooi wordt voor de 37e keer gehouden, in samenwerking met basketbalvereniging Akrides”, zegt mede-organisator Ellemieke Hoflands. ,,Meestal worden de voorrondes op maandag gespeeld, maar omdat veel kinderen afgelopen maandag op vakantie gingen, hebben we besloten om het dit jaar op zondag te houden.”

Ze vertelt dat het toernooi bewust in tweeën is gesplitst. ,,Het is leuk voor de teams die door zijn, om voor de halve finales op 7 maart de hele klas op te trommelen. Dat maakt de beleving van die wedstrijden des te groter.”

De potjes basketbal wisselen elkaar deze zondag op drie velden in hoog tempo af. Als de speeltijd erop zit, komen er onmiddellijk weer nieuwe teams binnen de lijnen. Wat opvalt, is dat de meeste teams bestaan uit een mix van kinderen die het basketbal aardig onder de knie hebben en kinderen die er niet zo in zijn onderlegd.

Dat levert soms bijzondere spelsituaties op. Een meisje wil een doelpoging wagen, maar in plaats van schuin vooruit gooit ze de bal recht omhoog, om het speeltuig even later weer op te vangen. En stuitert de een de bal voorzichtig met de hand voor zich uit, er zijn ook spelertjes die op weg naar de basket soepel slalommend tegenstanders passeren.

Ook zijn er grote verschillen in spelinzicht: een jongen roept naar een teamgenoot dat hij de bal ’met terugdraaiend effect’ moet gooien, als hij een doelpoging waagt. Wanneer die echter niet begrijpend reageert, geeft hij het op: ,,Ach, laat ook maar. Doe maar wat jij denkt dat het beste is.”

In de kantine van de sporthal drinken Marije, Mia, Karlien en Lieve van De Toermalijn uit Driehuis na een potje samen een drankje. Ze zijn niet tevreden over hun prestaties, zeggen ze.

,,We waren gewoon slecht”, aldus Lieve. ,,Eén keer gelijkgespeeld, één keer gewonnen en de rest allemaal verloren.” Maar Mia noteert toch een lichtpuntje: ,,Met de vrije worpen hebben we zestien punten gescoord. Dat is wel goed.”

Ook Liam en Jurgen van de Bosbeekschool uit Santpoort-Noord staan na afloop van hun verloren wedstrijd tegen De Zefier uit IJmuiden nog even na te praten: ,,Die jongens van De Zefier beukten er af en toe hard in”, verzucht Jurgen. ,,Daar had de scheids best wel een keer voor mogen fluiten.” Liam knikt: hij is het helemaal eens met zijn maatje.

Aan het eind van de voorrondes zijn er deze zondag drie poulewinnaars: de IJmuidense scholen Pleiaden 1, Franciscusschool en De Zefier 1. Samen met de nummers twee gaan zij naar de kwartfinales. In poule 1 wordt vervolgens De Zefier eerste, in de andere poule blijkt de Beekvliet uit Velserbroek de beste.

Op 7 maart volgt de apotheose van het basketbaltoernooi: dan zijn er dus de halve finales en de finale. Tussen De Zefier en de Francisschool, en die tussen de Beekvliet en Kompas-West uit IJmuiden.