Premium

Recensie Over de Tong: PeperZout in Haarlem is ongecompliceerd en fijn restaurant

Recensie Over de Tong: PeperZout in Haarlem is ongecompliceerd en fijn restaurant
© Bartlema & Co
Haarlem

Google ’beste Turkse restaurants’ van Haarlem en de top 3 wordt aangevoerd door zaken in Haarlem-Noord. Althans volgens Tripadvisor. Op nummer 2 de opvallende, want niet zo Turkse naam ’PeperZout’. Ruim een jaar open en nu al zo geliefd. Hoe zit dat?

Toen enkele decennia terug het vernieuwde Marsmanplein werd opgeleverd, was boven de parkeergarage behalve een aantal winkels ook een restaurant bedacht. In een aparte hoek verrees een vrijstaande glazen studio, sindsdien met wisselend succes bewoond door diverse horecazaken. Vorig jaar bliezen twee Turkse broers de plek nieuw leven in met PeperZout, waar je terechtkunt voor een laat ontbijt, lunch, borrel of voor een volwaardig diner.

Hoezo deze naam? ’Peper en Zout, een combinatie die onmisbaar is in ieder gerecht. Waar zout een smaakversterker is die bepaalde smaken van een gerecht extra kan benadrukken en peper het enige kruid is dat een smaak niet verbergt of verandert als het wordt toegevoegd.’ Weten we dat ook weer.

PeperZout mag dan worden geleid door twee ondernemers van Turkse komaf, de eetzaak heeft een iets bredere scope dan Turks, want de menukaart wordt aangeduid met ’Mediterraan’. Dat het restaurant in mum van tijd een spectaculaire groei heeft doorgemaakt, blijkt wel als we binnen zijn. Alle tafels zijn bezet en er vertoeven naar schatting zeker 60 tot 70 eters.

Recensie Over de Tong: PeperZout in Haarlem is ongecompliceerd en fijn restaurant
© Bartlema & Co

Het aantal personeelsleden is afgestemd op een drukke avond. We tellen er wel tien, die of in de keuken dan wel in de bediening, ervoor zorgen dat alle gasten op hun wenken worden bediend. Opvallend is de wijze waarop we welkom worden geheten. Warm, met aandacht en vooral met een grote dosis hartelijkheid. Wij krijgen het gevoel dat iedereen is geïnstrueerd om het ons - op een aangename manier - naar de zin te maken.

De menukaart is wat je van een Turks eethuis mag verwachten. Overdag bijvoorbeeld omelet met gekruide worst maar ook ’pancakes’ met rood fruit en honing en veel meer. In de avond voorgerechten als linzensoep, kleine gegrilde hapjes, gevulde filodeegrolletjes en smeersels waaronder natuurlijk humus.

En niet alleen deze dip, bereid met kikkererwten, rode paprika, sesampasta, knoflook en citroen, maar ook vele andere bakjes met telkens weer een andere basis. Ook aan hoofdgerechten geen gebrek: stoofpotjes met vlees of met verschillende groenten en kaas, zalmfilet uit de oven in wijnsaus en allerlei vleesgerechten van de houtskoolgrill. Van luxe, rijk uitgedoste mixed grill schotels tot en met huisgemaakte hamburgers.

Onze tafel staat tegen de roestvrij stalen bar aan, waarachter de keuken op volle toeren draait. De ene na de andere bestelling wordt afgewerkt. De warmte van de keuken straalt ook onze kant op. Koud hebben we het in iedere geval niet.

Solide starter

We starten met een roodbruine linzensoep, een selectie van vers gemaakte smeersels, salade met geroosterde paprika als basis en een schaaltje champignons met room en kaas uit de oven. De soep is glad gepureerd. Wij houden er van als je de linzen en ook andere ingrediënten nog herleidbaar zijn. Dat wordt dan al gauw een maaltijdsoep. De gladde versie voldoet zeker als solide starter.

De humus en andere prima smeersels zijn vers bereid. Het warme Turkse brood met sesamzaadjes en een dunne knapperige korst is een dooreter. De ’muhammara’, salade van gegrilde paprika’s met walnoten en granaatappel, vinden we een positieve uitschieter. Het sissende ovenschaaltje met champignons gaat tot de bodem leeg.

Na een korte pauze vervolgt onze tafel met een eenvoudige mixed grill van ruim 20 euro. Geen halve maatregelen. De schaal is ruim opgetast met lamskotelet, gegrilde gehaktstaaf, gemarineerde kipfilet en lamsfilet. Hierbij flink wat friet en een heerlijk aangemaakte frisse salade. Bij het licht gekruide vlees komt een milde yoghurtsaus waarin knoflook is verwerkt. Een van de disgenoten koos voor ’adana’, een staaf van gekruid lamsgehakt. Hetzelfde gerecht maakt ook deel uit van de mixed grill.

Wij geven de voorkeur aan de ruimer gesorteerde mixed grill. Iets duurder, maar beduidend meer variatie. Het lamsvlees uit de oven in gekruide roomsaus is zacht gaar gestoofd. De saus lijkt wel heel erg op de saus die we zojuist ook bij de champignons kregen. Tip: maak er twee verschillende sauzen van.

Bij de pittige koffie ter afsluiting mag een stuk baklava niet ontbreken. Dit authentieke gebak gemaakt van meerdere lagen bladerdeeg, honing en gemalen pistache is mierzoet maar geeft een onweerstaanbaar mondgevoel. Wij delen het om de zoet-inname enigszins te beperken.

Wij vinden PeperZout een ongecompliceerd en fijn restaurant. Er worden vers gemaakte gerechten geserveerd, die wat ons betreft nog wel wat uitgesprokener gekruid mogen worden, maar die met aandacht zijn bereid en met flair en met een zeer groot gevoel van gastvrijheid worden opgediend.

Menu

Voorgerechten

Linzensoep (5 euro)

Tapas en brood (8 euro)

Muhammara (5,50 euro)

Champignons met kaas en room

(6 euro)

Hoofdgerechten

Mixed grill met o.m. lamskotelet,

kipfilet, gehakt (22 euro)

Adana, pittig gekruid lamsgehakt

(16,50 euro)

Lamsvlees uit de oven in gekruide roomsaus (21,50 euro)

Dessert

Baklava, zoet bladerdeeg met pistache (5 euro)

Eindcijfer: 7,5