Premium

Familiebedrijf Bruinsma Transport uit IJmuiden floreert: ’We zijn na Bobs dood op dezelfde voet doorgegaan’

Familiebedrijf Bruinsma Transport uit IJmuiden floreert: ’We zijn na Bobs dood op dezelfde voet doorgegaan’
Corinne, Rineke en Bruno Bruinsma.
© United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

Bob Bruinsma bleef werken zolang het ging. Dat was tot augustus van het vorig jaar, toen er aan het leven van de directeur en oprichter van Bruinsma Transport een einde kwam.

Bruinsma had al afgesproken met zijn familie dat zij het in 1963 opgerichte IJmuidense bedrijf zouden voortzetten. En zo gebeurde: momenteel wordt het bedrijf gerund door een driekoppige directie: echtgenote Rineke, dochter Corinne en zoon Bruno.

,,Het was een mooie afscheidsceremonie na het overlijden van Bob op 16 augustus”, begint Rineke haar verhaal. ,,De kist stond in de garage te midden van drie vrachtwagens. Er hebben voordat Bob naar zijn laatste rustplaats werd gereden meer dan 700 mensen afscheid van hem genomen.”

Wennen

Corinne vertelt dat het aanvankelijk wel even wennen was om samen met haar broer en moeder het roer over te nemen: ,,Vooral voor Bruno was het vreemd om niet meer ’één van de jongens’ te zijn. Tot het overlijden van mijn vader was hij altijd een van de chauffeurs. Nu moest hij zich ineens bezig gaan houden met de planning en de chauffeurs aan gaan sturen.”

De taken zijn verdeeld bij de familie Bruinsma: Corinne, die ook nog werkzaam is als stewardess bij de KLM, onderhoudt het contact met de klanten en houdt de crediteuren en de debiteuren bij, rijdt op de heftruck en op de kleine vrachtwagen, Bruno rijdt nog steeds op de wagens en moeder Rineke doet allerlei administratief werk en is, als het nodig is, ’de vliegende keep’.

Broer en zus vullen elkaar goed aan in hun kwaliteiten, zegt Rineke. ,,Bruno kan met een kraanwagen een vracht op de vierkante centimeter op zijn plek zetten en Corinne zorgt dat de rekeningen betaald worden.”

Met een glimlach: ,,Samen zijn ze mijn overleden echtgenoot.”

Corinne: ,,Mijn broer is slim, een harde werker en technisch, ik ben wat zakelijker. Alles gaat bij ons in goed overleg, er is geen enkele vorm van jaloezie onderling.”

Vertrouwen

Hoe de zaken gaan nu, met deze nieuwe directie?

,,Goed”, zegt Corinne. ,,We hebben het drukker dan ooit. De klanten hebben het vertrouwen in ons behouden en ze weten ons nog altijd te vinden.”

Bruno: ,,We zijn een gespecialiseerd bedrijf. We vervoeren dingen als boten, strandhuisjes en sloepen, maar daarnaast verhuren we ook containers, maken we prefabwoningen en hebben een 12-tons heftruck. Daarmee kun je bijna alles vervoeren. Als er een haspel van twaalf ton van de IJmondhaven naar de opslag moet worden vervoerd, is dat voor ons geen enkel probleem.”

Rineke: ,,We zijn in feite gewoon op dezelfde voet doorgegaan. De kinderen en ik wisten van de hoed en de rand, en Bob had alles tot in de details geregeld.”

Kijkend naar de toekomst staat de opvolger al klaar: de negenjarige kleinzoon Bob heeft zich gemeld om het stokje over te nemen. ,,Hij rijdt al op de heftruck”, zegt Rineke. ,,En als hij hier is, loopt ie altijd in het shirt van Bruinsma Transport.”