Bewegend Verleden: sloop van de Spaarnekerk in Haarlem, 1983 [video]

Haarlem

Deze keer een speciale aflevering van Bewegend Verleden. Noord-Hollands Archief werkt mee aan een historische film over Haarlem. Hier zie je een film waarvan fragmenten in die film zullen komen: de sloop van de Spaarnekerk in Haarlem in 1983.

De Haarlemse filmmaker en historicus Erik Willems is bezig met een film vol historische beelden over Haarlem. Daarvoor zoekt hij amateursfilms over de stad. De film wordt op maandag 23 november in twee voorstellingen vertoond in de Filmschuur, op de dag dat Haarlem officieel 775 jaar stadsrechten viert.

Een van de amateurfilms die Willems kreeg, gaat over de sloop van de Spaarnekerk. Deze film (hierboven, zonder geluid) duurt drie kwartier. Fragmenten komen in de flm van Willems, maar hier kun je de hele film zien.

De slopers van de kerk aan het Spaarne werkten onder grote belangstelling, zo zien we op de film. Heel wat mensen staan met camera in de hand te kijken.

Gefilmd is onder meer hoe een kraan de spits er af haalt. Die spits verhuisde naar een snackbar aan de Costa del Sol. Daar staat hij nog steeds.

In Haarlems Dagblad van 1995 vertelde Haarlemmer Albert van Boxtel over de sluiting van de Spaarnekerk. Die kerk was een deel van zijn leven. ,,Mijn vrouw is er zelfs gedoopt, we hebben er allebei communie gedaan evenals de plechtige doopbelofte en onze kinderen hebben er ook communie gedaan. We kwamen er voor de jeugdvereniging en voor de congregaties, voor mannen en vrouwen apart.” En hij trouwde er natuurlijk.

Het bericht dat de kerk dicht zou gaan kwam dan ook hard aan. ,,Dat werd vanaf de preekstoel meegedeeld. Dan gaat er toch wel iets in je om. Het was voor ons een stuk van je leven, je hebt er een hoop herinneringen.” Bisschop Zwartkruis hield er in 1975 de laatste mis. Daar waren ze natuurlijk bij. Bij de sloop van de kerk in 1983 stond Van Boxtel ook vooraan.

“Onvoorstelbaar dat je zo'n mooi gebouw voor de bijl ziet gaan”, zei hij in 1995. ,,Als je ziet wat Monumentenzorg nu in stand houdt en zo'n monument wordt gesloopt! En dan zetten ze de torenspits bovenop een patattent. Nee, sorry, dat hoeft voor mij niet, ook al zit mijn zoon in de directie van Febo.”

Toen de sluiting van de kerk werd aangekondigd, konden parochianen zich inschrijven om spullen uit de inboedel te kopen. ,,Dat ging later niet door, maar ik heb toch een lijstje opgestuurd, met de vraag of ik dingen kon kopen.” Het leverde Van Boxtel de bewerkte bidstoel op en een missaal, een latijns kerkboek, uit 1923. “Je vindt het toch heerlijk om iets uit de Spaarnekerk te hebben.”

(Spaarnekerk toen en nu, animaties:)

(Nog een film over de sloop van de Spaarnekerk:)

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)