Premium

Instellingen blij met 15.000 overtollige mondkapjes van Haarlemse vleeswarenfabrikant

Instellingen blij met 15.000 overtollige mondkapjes van Haarlemse vleeswarenfabrikant
Directeur Frank Klein met de allerlaatste doos mondkapjes, waarvoor ook al een bestemming is gevonden.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Maar liefst 15.000 mondkapjes had de Haarlemse vleeswarenfabrikant Danish Crown (voorheen Zandbergen) over. Met dank aan zijn voetbalvrienden die zich spontaan als chauffeur aanboden, kon directeur Frank Klein met dit restant zo’n vijftien zorginstellingen in Haarlem en omgeving blij maken. ,,Dat voelt heel goed’’, zegt Klein.

De maskers zijn weliswaar niet de zogeheten FFP2-kapjes waar artsen om zitten te springen, maar werden toch in dank aanvaard door verpleeghuizen, GGD en gezondheidscentra. Klein: ,,Het zijn geen corona-proof maskers, maar ze houden wel speeksel tegen van mensen die met consumptie praten en ze helpen ook om druppels die vrijkomen bij niezen en hoesten tegen te houden.’’

Klein heeft de ontvangers wel op het hart gedrukt de maskers op de juiste wijze te gebruiken. Anders is het middel erger dan de kwaal. ,,Als je je mondkapje afdoet door aan de elastiekjes te trekken, neem dan daarna níet het masker zelf - waarin je de hele dag hebt staan ademen - in je hand. Want dan vergroot je de risico’s alleen maar.’’ Dat is ook de reden waarom Danish Crown het gebruik van mondkapjes in het bedrijf heeft afgeschaft. ,,Wij zijn er nu eenmaal niet altijd bij als medewerkers in de pauze hun mondkapjes afdoen.’’

Schrijnend

Het 500 werknemers tellende vleeswarenbedrijf aan de Jan van Krimpenweg heeft het roer enigszins moeten omgooien door de coronacrisis. ,,We zijn personeel aan het omscholen dat normaal werkt op de horeca-afdeling. Deze afdeling ligt stil. De afdeling die zich bezighoudt met producten voor de supermarkten draait juist op volle toeren. Daardoor houden we het hoofd wel boven water’’, zegt Klein. ,,Helaas geldt dat niet voor heel veel andere bedrijven. De situatie voor een aantal ondernemers, zoals voor slagers die puur voor de horeca werken, is echt schrijnend.''

De vleeswarenfabrikant hoopt voor sommige ondernemers in nood iets te kunnen betekenen. ,,Als bedrijven die het moeilijk hebben personeel naar ons willen doorzetten, dan sta ik daarvoor open.’’