Oma-proof tablets in trek in tijden van coronacrisis [video]

© Foto facebook Compaan
Haarlem

,,We hebben op één dag net zoveel aanvragen als in een drukke decembermaand”, vertelt Joost Hermanns, mede-eigenaar van Compaan. De telefoon van het Haarlemse bedrijf staat roodgloeiend met aanvragen voor hun ’oma-proof’ tablets.

Waar het ene bedrijf zijn inkomsten in rook op ziet gaan in de tijden van social distancing, isolatie en quarantaine, gebeurt bij Compaan juist het tegenovergestelde. Het bedrijf verkoopt tablets met speciale software waardoor ze door ouderen makkelijk te gebruiken zijn.

En die zijn nu erg populair. ,,Ouderen zijn angstig voor besmetting met het coronavirus. De tablets bieden deze groep een manier om te communiceren met familie of zorgmedewerkers zonder dat ze langs hoeven te komen”, vertelt Hermanns.

De tablets zijn oma-proof door grote letters en knoppen, zonder poespas. Familieleden kunnen via een app foto’s of video’s naar opa of oma sturen. Ook heeft het apparaat spelletjes, nieuws, een agenda en een beeldbellen-functie.

Dat laatste komt komende tijd goed van pas. Zorgmedewerkers kunnen beeldschermzorg aanbieden aan de ouderen. Via het beeldbellen kunnen de zorgverleners de ouderen spreken en zien tegelijk. Ook kunnen de ouderen zelf bepaalde metingen uitvoeren en via de tablet doorgeven.

,,In Brabant vallen soms hele zorgteams uit. Via de tablet kan er alsnog zorg worden verleend aan de ouderen, maar dan op afstand. Ik vind het mooi dat we op deze manier iets kunnen bijdragen in deze crisis”, vertelt Hermanns.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona uit het Leidsch Dagblad.

Net binnen