Premium

Wie deze week is uitnodigd om bloed te doneren, werkt mee aan onderzoek naar groepsimmuniteit voor corona

Wie deze week is uitnodigd om bloed te doneren, werkt mee aan onderzoek naar groepsimmuniteit voor corona
Buisjes bloed in een laboratorium van Sanquin.
© foto ANP XTRA/lex van lieshout
Amsterdam

Wie deze week is uitgenodigd om bloed te doneren, werkt mee aan het onderzoek van Sanquin om te kijken naar groepsimmuniteit voor het coronavirus. Het gaat om zo’n 7000 donoren.

Sanquin onderzoekt deze week het gedoneerde bloed op anti-lichaampjes tegen het coronavirus. Als iemand het virus heeft gehad, zijn er antistoffen in het lichaam. De resultaten van dit onderzoek rapporteert Sanquin aan het RIVM.

Alle donaties die deze week bij de bloedbank worden gedaan, worden onderzocht. Het gaat om ongeveer 7000 donors die uitgenodigd zijn om bloed te komen geven. Sanquin werkt altijd met uitnodigingen om te komen doneren. Spontaan langsgaan om bloed te geven, heeft dus geen zin.

Over ongeveer een maand zal er weer zo’n onderzoek onder donoren gedaan worden. Daarmee wordt het dan mogelijk om te zien hoe de immuniteit zich in die periode heeft ontwikkeld.

Bij de bloedbank kunnen minder donoren langskomen, vanwege de richtlijnen om anderhalve meter afstand te houden. ,,Normaal gesproken komen er zo’n 10.000 donoren per week, maar vanwege de strenge richtlijnen kunnen wij minder personen per dag ontvangen’’, legt woordvoerder Merlijn van Hasselt uit.

Het corona-onderzoek leeft onder donoren en andere geïnteresseerden, merkt Van Hasselt. Er worden veel vragen over gesteld. Ook de Sanquin-website is er helemaal op aangepast. Wat zoal gevraagd wordt: krijg ik te horen dat ik corona heb gehad? Maar zo werkt het onderzoek niet, benadrukt Van Hasselt. ,,De testuitslagen worden niet individueel gedeeld met donoren. Daar zijn de tests ook nog niet nauwkeurig genoeg voor, om per individu te kijken en het gaat ons om bij te dragen aan het landelijk onderzoek naar groepsimmuniteit.’’

Omdat tot nu toe geen coronavirus via bloedtrasnfusie is overgedragen, wordt gedoneerd bloed niet op corona getest. Wel test Sanquin standaard op bloedoverdraagbare ziekten hiv, hepatitis b, c en e en syfilis. Als een van deze ziekten wordt gevonden in het bloed, krijgen donoren hier wel bericht van.

Of er meer aanmeldingen zijn vanwege het corona-onderzoek, is niet bekend. ,,Wel hebben we aan het begin van de coronaciris opgeroepen dat we donoren nodig hebben. Daar is goed op gereageerd. Maar omdat we via corona minder donoren per dag kunnen ontvangen, moeten ze misschien iets langer wachten voor een oproep.’’