Premium

Staatsloterij misleidde jarenlang speler en moet nu betalen

Staatsloterij misleidde jarenlang speler en moet nu betalen
Ferdy Roet strijdt al jaren tegen de Staatsloterij.
© foto olaf kraak
Amsterdam

De Staatsloterij moet een man die zestien jaar meespeelde een schadevergoeding betalen. De Staatsloterij gaf indertijd verkeerde informatie over de win kansen.

Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdagmiddag bepaald.

In de zestien jaar dat de man meespeelde, legde hij 5.247 euro in en won 2.336 euro. Over het geld dat hij verloor krijgt hij ook nog een rente, zodat de rekening oploopt tot 5423 euro en daar komt nog eens rente vanaf 2017 bij. Ook de proceskosten moet de Staatsloterij betalen.

Het draaide ook nu weer om het systeem waarbij de Staatsloterij jarenlang ook niet verkochte loten liet meespelen bij het bepalen van de prijzen. Ofwel, er vielen ook prijzen op niet verkochte loten. Na kritiek en een collectieve procedure van Loterijverlies, liet de Staatsloterij later alleen verkochte loten meespelen.

Ferdy Roet van Loterijverlies begon in 2008 met procederen en won tot aan de Hoge Raad. Maar uitkeringen werden nooit gedaan. Wel werd ’een bijzondere trekking’ gedaan, waar 2,8 miljoen mensen gratis aan konden deelnemen. Voor de Staatsloterij was daarmee de kous af.

Reclame

Maar er liep ook een procedure van een individuele speler, die zich gesterkt voelde door de uitspraak van de Hoge Raad. In eerste instantie werd die claim afgewezen, maar in hoger beroep won deze speler dinsdag. Voor het gerechtshof is het duidelijk dat de kans om een grote prijs te winnen niet 20 maar slechts vier is per drie miljoen loten is. In de kansberekening mag dat niet veel uitmaken, maar wel in de ’irrationele overwegingen’ om loten te kopen. Ofwel, de reclame was misleidend. Het is niet uit te sluiten dat deze deelnemer anders niet mee had gedaan.

Roet ziet dit als een bevestiging van zijn gelijk. „Nu het niet lukte om collectief een schikking voor elkaar te krijgen, zullen wij ook individuele zaken indienen bij de rechtbank. Dan gaat het om ruim 190.000 zaken. Volgende maand de eerste bubs van 40.000. Inderdaad is dat niet prettig voor rechtbank, maar nu de Staatsloterij niet wil schikken, moet het via deze weg”, verdedigt Roet zich. „Ik schat in dat het in totaal, inclusief rente, wel om 450 miljoen euro gaat.”

Cassatie

Bij de Staatsloterij piekeren ze niet over een schikking. „Dit was een individuele zaak met een voor ons onbegrijpelijke uitspraak. Nauwelijks onderbouw. Bovendien staat de uitspraak haaks op andere uitspraken. Daarom gaan we in cassatie.” Een uitspraak in dat hoger beroep laat nog wel even op zich wachten.