Mezzosopraan zingt aria Erbarme Dich in de tuin van het Haarlemse wooncentrum Sint Jacob in de Hout [video]

Elizabeth Stilma
Haarlem

Op het terras van het Haarlemse woonzorgcentrum Sint Jacob in de Hout vertolkte mezzosopraan Annelies van der Vlies op Goede Vrijdag de bekende aria Erbarme Dich (ontferm u over mij) uit de Matthäus Passion.

Door de open ramen, vanaf het balkon of door de sociale mediakanalen luisterden bewoners van het zorgcentrum live naar deze ontroerende voorstelling waarin Petrus God vraagt om medelijden met hem te hebben. De solist zong het stuk van Bach onder begeleiding van cellist Eduard Plagge, violiste Loeki Poncin en pianist Felix van den Hombergh.

Met het Participatiekoor Haarlem zou de mezzosopraan afgelopen woensdagavond delen van de Matthäus Passion in de Immanuëlkerk ten gehore brengen.

Annelies van der Vlies zingt aria voor bewoners zorgcentrum© United Photos

Het koor bestaat uit mensen met en zonder dementie. Toen duidelijk werd dat het concert niet door kon gaan, werd gezocht naar een andere manier om de koorleden met dementie die nu veroordeeld zijn tot hun kamers een hart onder de riem te steken.

Oprichter van Stichting Participatie met dementie, Erik Zwiers bedacht de alternatieve voorstelling. ,,Het koor oefent altijd in de kapel van het wooncentrum. Daarom wilden we hier toch nog een deel van de Passion laten horen.”

Met het optreden geeft de stichting ook gelijk het startsein voor het platform en podcast wijzijnnico. Met dit initiatief wil de stichting mensen met dementie ook in moeilijke tijden steunen, zoals de koorleden die niet met Pasen kunnen optreden.