Het is te gek voor woorden dat luchtreizigers Schiphol nog steeds niet vooraf verplicht getest worden op corona | commentaar

Nederland is een eigenzinnig landje. En daar zijn we vaak best een beetje trots op. Als de hele wereld roept dat we linksaf moeten, willen Nederlanders nog wel eens hardnekkig aan een andere richting vasthouden.

In de tijd dat Hollandse zeevaarders nog helden waren, leverde dat nog best veel op. Tal van ontdekkingen aan de andere zijde van de aardbol waren het gevolg van dit type Hollandse eigenwijzigheid. En kettingroker Johan Cruijff moest het ook al niet van zijn atletisch vermogen en zijn topconditie hebben.

In de aanpak van de coronacrisis kiest Nederland eveneens geregeld een eigen route. Dat is vooral duidelijk rond de kwestie van het nog altijd niet verplicht stellen van mondkapjes in publieke ruimtes. Kaarten die het Nederlandse standpunt met een kleurtje aangeven, doen sterk denken aan de Asterix en Obelixkaart van het Gallische dorpje dat moedig stand houdt. En stiekem vinden we dat best stoer. Ook al omdat zo’n kapje niet te harden is.

Maar je kunt ook overdrijven. Wie gaat vliegen moet zelf in een gezondheidsverklaring aangeven dat hij zich ervan bewust is dat er niet gevlogen mag worden met klachten. Maar een coronatest vooraf of temperatuur meten is er niet bij. En dat is best gek. We gaan bij veiligheidscontroles toch ook niet alleen uit van de verklaring van een passagier dat hij geen bom bij zich heeft? Meten is weten. En wie wil nu niet zeker weten of zijn buurman besmettelijk is? Eigenwijs zijn kent grenzen. Wie tegen een verplichte check is, is eerder eigengereid. En daar is nog nooit iemand beter van geworden.