Politie alert op illegale ’dorpsfeesten’ in Santpoort nu hét Dorpsfeest niet doorgaat

De vlag van de harddraverij en symbool van Dorpsfeest Santpoort.
© archieffoto Fokke Zaagsma
Santpoort-Noord

Het is stil in Santpoort-Noord. Te stil voor deze week van het jaar. Toch is er een groep mensen onverminderd aan het werk deze week: handhaving en politie.

Geen kwalleballen, geen ringsteken, geen sportieve toernooien, geen kermis, geen muziek en geen kortebaan. Dorpsfeest Santpoort is afgelast in verband met corona. Waar vorig jaar de een feesttent was, is het nu leeg.

Signalen

Politie en handhavers bereiden zich uitgebreid voor voor het jaarlijkse festijn, (een van) de grootste dorpsfeesten in de regio. Zij hebben, zeker in de avonden, het druk met zorgen dat het feest voor een ieder gezellig en veilig is. ,,Ook nu het dorpsfeest in Santpoort niet doorgaat, blijven de politie en de gemeentelijke handhavers alert’’, laat de gemeente Velsen weten. ,,De agenten surveilleren net als anders in heel Velsen en zo nodig treden zij op tegen eventuele illegale feestjes. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor zulke ‘pop up feestjes’ maar via sociale media houden we in de gaten of hier signalen voor zijn. Onze handhavers nemen dit ook mee in de surveillance.’’

Vlag

De organisatie van Dorpsfeest Santpoort kijkt vooruit. Bas Kuntz hoopt dat het feest volgend jaar in volle glorie los kan barsten. Voor nu is er een oproep om de gele dorpsfeestvlag buiten te hangen. ,,Ik hoop vooral dat de vlaggen niet halfstok gaan’’, grapt hij nog.

Daar hoeft hij zich geen zorgen over te maken blijkt. Want het feest is meer dan een fysiek samenzijn op straat. Dat het feest staat voor verbinding is duidelijk, op sociale media wordt de oproep gretig gedeeld en Santpoorters kopen zelfs speciaal vlaggen om mee te kunnen doen met deze enige uiting van de feestweek. Een ding wordt dit jaar in Santpoort meer dan duidelijk. Je kunt de feestweek wel uit Santpoort halen, maar niet uit de Santpoorters.