Bij 62 ’toeristische overstappunten’ (TOP’s) is het vinden van een wc ronduit lastig

Een herkenbaar openbaar toilet. In Den Burg op Texel.© Archieffoto Nico Volkerts

Peter Schat
Haarlem

Twee van de 22 busstations in Noord-Holland beschikken niet over een openbaar toilet. Het gaat om dat in Abbekerk en het P+R-terrein langs de A1 bij Muiden.

Bij de 62 ’toeristische overstappunten’ (TOP’s) is vinden van een wc ronduit lastig. Bij 45 is er een wc binnen drie minuten loopafstand en bij nog eens tien meer bevindt zich een wc binnen zes minuten loopafstand (500 meter).

Dat blijkt uit een inventarisatie gedaan door Gedeputeerde Staten. Zij geven daarmee uitvoering aan een afgelopen november door de Staten aangenomen motie die door Wil van Soest (50+/Partij van de Ouderen) was ingediend onder de titel ’Meer toiletten erbij maakt iedereen blij’.

Want dat is haar oogmerk. Het publiek moet op meer plekken van een toilet kunnen gebruikmaken als de ’hoge nood’ zich aandient. Vooral voor degenen die buik- en plasproblemen hebben, ontstaan er ongemakkelijke situaties als ze niet snel van een wc gebruik kunnen maken.

Om een toilet te vinden biedt het platform hogenood.nu uitkomst, waaraan bovendien een app is gekoppeld. Middels de motie vroegen de Staten aan GS afspraken te maken met winkels en horecagelegenheden in de nabijheid van busstations en TOP’s over het gebruik van hun wc’s door passanten.

Gastheerschap

De ervaringen daarmee waren niet altijd even positief. Wel blijft de provincie ondernemers aanspreken op hun gastheerschap en medemenselijkheid. Vandaar dat de provincie de hogenood-app via de eigen kanalen onder de aandacht van het publiek brengt.

Tegelijkertijd heeft de provincie de eigen wc’s in het Provinciehuis in Haarlem én het provinciekantoor daar niet ver vandaan aangemeld bij de app. Ook de wc’s van het provinciaal archeologisch centrum Huis van Hilde te Castricum staan erop.

Net binnen