Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan Haarlem voor prijswinnaars Appeltje van Oranje

Koning Willem-Alexander zwaait na zijn bliksembezoek nog even snel naar de nieuwsgierige toeschouwers voor hij weer de auto in stapt.© Foto HD

Linda Gottmer
Haarlem

Koning Willem-Alexander bracht dinsdagochtend een bezoek aan de Sociëteit Vereeniging aan de Zijlweg. De reden: een gesprek met de Haarlemse stichting Bedrijf & Samenleving.

Deze stichting won dit jaar met het project Time2Shine een van de drie Appeltjes van Oranje, de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor succesvolle sociale initiatieven. Het project zet mentoren in om Haarlemse jongeren te helpen bij problemen of vraagstukken waar zij in de samenleving tegenaan lopen.

Gebrek aan hulp

Koning Willem-Alexander sprak tijdens zijn bezoek met de initiatiefnemers en betrokkenen over het ontstaan, de ontwikkeling en de ambities van Time2Shine. Vier jongeren en hun mentoren vertelden de koning hun persoonlijke verhaal.

Lees ook: Koning Willem-Alexander bezoekt Haarlem voor prijswinnende stichting: ’Ik ben niet snel zenuwachtig, maar nu toch wel’

De jongeren die deelnemen aan Time2Shine hebben verschillende achtergronden, maar zijn allemaal op een bepaalde manier kwetsbaar, en hebben een gebrek aan hulp binnen hun eigen familie- en kennissenkring. De mentoren geven hen een nieuwe stabiele basis. De hulp van de mentor kan gericht zijn op school of werk maar ook op huisvesting, gezondheid en sociale contacten.

De prijs

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die ervoor zorgen dat mensen mee kunnen doen in de samenleving. De prijzen werden dit jaar toegekend aan drie initiatieven die vrijwilligers voor een langere periode koppelen aan mensen die extra hulp kunnen gebruiken.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus vond de uitreiking door koningin Máxima dit jaar niet plaats op Paleis Noordeinde maar in een live-uitzending vanuit een studio in Hilversum. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.