Musical over Johan Cruijff in de maak; De legendarische nummer 14 zingt niet, maar voetbalt wel

Johan Cruijff.© Archieffoto Hollandse Hoogte / ANP

Jan Vriend
Amsterdam

Er komt een musical over Johan Cruyff. De voorstelling met de titel ’14 de musical’ is vanaf volgend jaar september vier dagen per week te zien in een nieuw theater in Leusden. Op verzoek van het management van Cruijff ziet het publiek de hoofdpersoon vooral veel praten en voetballen, maar zingt hij niet.

Het script is geschreven door theatermaker Tom de Ket die de voorstelling ook regisseert. Het verhaal gaat over ambitie, liefde, vriendschap, jaloezie, eenzaamheid en verraad. De Ket koos voor het genre musical, maar wel in een vorm die past bij de eigenzinnigheid van de legendarische voetballer. De voorstelling bevat rock, opera en hiphop. Volgend de makers krijgt het publiek een ’uitdagende combinatie van digitale projecties en fysieke decorstukken’ te zien.

Cruijffs vrouw Danny is een belangrijk personage in de voorstelling. „Haar sterke persoonlijkheid en uitgesproken meningen zorgden er mede voor dat het magere jongetje uit Betondorp, werd wie hij was”, melden de makers. Over de rolverdeling is nog niets bekend gemaakt.

Cruijffs vrouw Danny, in 2011.© Archieffoto Hollandse Hoogte / ANP

Tom de Ket werd vooral bekend door voorstellingen met zijn gezelschap ’De Verleiders’. Bij de musical over Cruijff werkt hij samen met theaterproducent Wolter Lommerde, het management van Cruijff en sponsor Afas software. Het theater waar de voorstelling wordt gespeeld gaat ook het Afas Theater heten.

Het concept om op een vaste locatie bijna dagelijks een musical over een historische held te spelen komt overeen met de aanpak van ’Soldaat van Oranje’. Die musical is al tien jaar een succes op vliegveld Valkenburg bij Katwijk. Opmerkelijk is dat er tegelijk plannen zijn voor een vergelijkbare musical over Willem van Oranje in Delft en over de Elfstedentocht in Leeuwarden.

Tom de Ket.© Archieffoto ANP

Net binnen