Aantrekkelijke lening kan fraude zijn

Een wel heel aantrekkelijke lening via je mail of advertentie aangeboden krijgen, is zeer waarschijnlijk het werk van oplichters. Ga dan ook nooit zomaar met een aanbieder in zee, adviseert de Fraudehelpdesk.

Een kenmerk van zo’n nep-leningaanbod is dat je snel een lening kunt krijgen, zonder dat er wordt gekeken naar je kredietgeschiedenis. Ook is het mogelijk heel grote bedragen te lenen. In sommige e-mails worden leningen tot in de miljoenen euro’s aangeboden. Wanneer je op dit aanbod ingaat, krijg je al snel de vraag zelf eerst een bedrag te betalen. Pas dan wordt de lening afgesloten. Maar als je hebt betaald, hoor je niets meer van het bedrijf. De lening krijg je ook niet.

De Fraudhelpdesk adviseert om nooit zelf geld over te maken aan een kredietverstrekker. Het bedrijf moet juist geld aan jou verstrekken. Controleer als je toch belangstelling hebt op de website van de AFM of de kredietgever een vergunning heeft. Het kan zijn dat een aanbieder hier nog niet tussen staat, zoek daarom ook op internet naar waarschuwingen over de kredietverstrekker of ervaringen van anderen. En zoek op wat de gangbare rente is. Wanneer een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook niet waar!

Meer tips om te voorkomen dat je slachtoffer van fraude wordt is HIER te vinden op de website van de Fraudehelpdesk.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!