Man uit Hoofddorp krijgt cel- en taakstraf voor rellen op Museumplein

ANP
HOOFDDORP

Op een snelrechtzitting in Amsterdam zijn vijf verdachten van betrokkenheid bij rellen op het Museumplein veroordeeld tot straffen uiteenlopend van veertig uur taakstraf tot zes weken gevangenisstraf. Een van hen is een 26-jarige man uit Hoofddorp.

De mannen stonden allemaal terecht voor het plegen van openlijk geweld en het niet voldoen aan een ambtelijk bevel op zondag 24 januari, de tweede keer in een week tijd dat er ongeregeldheden uitbraken in Amsterdam.

Een 30-jarige man uit Medemblik, een 26-jarige Hoofddorper en een 24-jarige uit Ridderkerk werden veroordeeld voor zowel openlijk geweld als voor het negeren van het bevel van de politie om te vertrekken. De man uit Medemblik kreeg hiervoor zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk, en veertig uur taakstraf. De twee anderen kregen vijf weken cel, waarvan drie voorwaardelijk, en veertig uur taakstraf.

Een 22-jarige man uit Den Haag kreeg voor openlijk geweld vier weken cel opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. Een 46-jarige man uit Schiedam kreeg veertig uur taakstraf voor zijn weigering om te vertrekken van het Museumplein. Vier van de vijf verdachten moeten daarnaast tot 500 euro storten in een nog op te richten fonds dat zal worden gebruikt om de schade van de rellen te herstellen.

Donderdag dient nog een snelrechtzitting, waarbij acht verdachten moeten voorkomen.

Op het Museumplein kwam het op 24 januari net als een week eerder weer tot een confrontatie tussen de politie en relschoppers. De mobiele eenheid greep in toen zich op het plein zo'n 1500 mensen hadden verzameld die tegen de regels in kwamen demonstreren tegen de coronaregels. Toen de betogers geen gehoor gaven aan de oproep weg te gaan, zette de politie de mobiele eenheid, waterkanonnen en de politie te paard in om het plein schoon te vegen. In totaal werden 190 personen aangehouden. De meesten werden snel heengezonden en krijgen een boete.

Net binnen