Boerderij Zorgvrij in Spaarnwoude viert 40-jarig jubileum. ’Kinderen zijn vaak verwonderd’

Boerderij Zorgvrij bestaat 40 jaar.

Boerderij Zorgvrij bestaat 40 jaar.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Sharon Story
Velsen-Zuid

Informatieboerderij Zorgvrij in recreatiegebied Spaarnwoude heeft afgelopen week met een feestelijke opening het jubileumjaar ingeluid. De boerderij in Velsen-Zuid bestaat dit jaar 40 jaar en viert dat de komende tijd met verschillende activiteiten.

Door corona moest Zorgvrij de jubileumviering noodgedwongen uitstellen. ,,Alle medewerkers zaten thuis en we mochten uiteraard geen bezoek ontvangen, maar de boerderij draaide natuurlijk gewoon door. We zijn ontzettend blij dat we nu weer open kunnen en het jubileum alsnog kunnen vieren”, zegt educatief medewerkster Karin Drijver.

De boerderij openende in 1981 de deuren voor bezoekers. ,,Recreatieschap is dat toen gestart. Mensen mochten op de boerderij een kijkje komen nemen. Nu verwelkomen steeds meer boerderijen publiek, maar dat was destijds echt uniek.” De boer was vaak echter te druk om gasten te ontvangen. ,,Bij mooi weer moest hij bijvoorbeeld hooien en dan was er geen tijd om rondleidingen te geven. Zodoende is in 1987 de educatieve afdeling gestart.”

En met succes. Al veertig jaar geeft Zorgvrij zowel jong als oud een inkijkje in het boerenleven. Er worden lessen georganiseerd door gediplomeerde docenten, waarmee de informatieboerderij zich onderscheidt van anderen agrarische bedrijven die open zijn voor bezoekers.

,,Wij maken hoofdzakelijk lessen voor basisscholen en het voorgezet onderwijs. Die lessen gaan over de boerderij en agrarische producten. Hoe maak je een trui van wol? Waar komt melk vandaan en hoe wordt kaas gemaakt? Kinderen zijn vaak verwonderd en reageren altijd enthousiast”, vertelt Drijver.

Om het 40-jarig bestaan van het biologische veeteeltbedrijf te vieren ontvangt de komende 40 weken elke 40ste bezoeker van de week een fles zelfgeproduceerde melk. Ook wordt er in de zomervakantie een knutselwedstrijd voor kinderen georganiseerd en zal het jaarlijkse appelfeest dat in oktober plaatsvindt in het teken staan van het jubileum.

Boerderij Zorgvrij bestaat 40 jaar.

Boerderij Zorgvrij bestaat 40 jaar.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Net binnen